Thursday, March 17, 2016

En varslet krise


Sykehjemmet er fullt –
AP, H og MDG sier nei til å bygge nytt.


 3. februar vedtok kommunestyret:
  • Nesoddtunet sykehjem tar i bruk resterende 4 rom.
  • Nesoddtunet sykehjem belegger enkelte rom med to pasienter knyttet til korttidsopphold.
  • Kommunestyret er innforstått med at ytterligere behov må dekkes gjennom leie av plasser.
Rødt sitt oppfølgingsforslag: ”Rådmannen bes legge fram sak om nytt sykehjem med framdriftsbehov" fikk 11 stemmer (2 FrP, 1 KrF, 2 R, 4 SV, 2 V) og falt. Flertallet AP, H og MDG vil ikke bygge flere sykehjemsplasser, på tross av at det vil ta flere år fra kommunestyret starter planlegging til nye sykehjemsplasser er innflyttingsklare. I budsjettbehandlingen de fire siste årene er forslag om nytt sykehjem blitt fremmet av Rødt og nedstemt.

AP, H og MDG gjemmer seg bak planene om nye omsorgsboliger ved å hevde at når dette er på plass vil behovet for heldøgns omsorgstjenester nærmest være løst. Istedenfor sykehjemsplass skal tilbudet være en omsorgsbolig med tilbud som hjemmetjenestene leverer i dag. Det er bra for mange som har mindre plager som et besøk eller to daglig kan avlaste. Men allerede i dag har hjemmetjenesten mange pasienter som må ha besøk og medisinsk oppfølging 5-6 ganger daglig. Dette er brukere som f.eks. ikke kommer seg på do, og må ringe når behov oppstår og vente på at en travel hjemmetjeneste har tid. Mange som søker får avslag på sykehjemsplass.

Ut i fra kommunens egne prognoser vil f.eks. antall eldre over 67 år øke med flere hundre fram mot 2020. Erfaringer tilsier at mange av disse vil ha behov for heldøgns omsorg eller hjemmetjenester. Det er å nekte å innse realitetene å tro at de planlagte omsorgsboligene vil løse dette behovet. For oss virker det derfor som den ensidige satsingen på omsorgsboliger mer som en skjult sparekampanje for å slippe unna en nødvendig investering. En sparekampanje som kan gi dårligere behandling av tungt pleietrengende. Vi trenger både omsorgsboliger og flere sykehjemsplasser. Og det haster.


No comments: