Monday, March 28, 2016

Ingen grunn til uro?

Hvor mye TBT, Kvikksølv, benzoperylen, chrysen, Indeno pyren, PAH og kobber er det i massene deponert på Spro, spurte Rødt ordfører om i kommunestyret 9. mars. 

- Vi har fått dokumentasjon fra Kystverket på at massene er rene. Det er ingen grunn til bekymring, svarte ordfører Sandberg. Hun fikk støtte av Adland som understreket at folk ved selvsyn hadde sett at dette bare var rene steinmasser.

Men hvor mye av miljøgiftene ovenfor det er deponert på Spro vet ingen. De som vil sjekke selv hvor rene massene på Spro er kan se denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=jO6hkXBywc0

Grunne 18 ble før sprenging undersøkt av to firma. Mikroconsult, som er hoffleverandør for Kystverket, fant bare ubetydelige mengder miljøgifter og ga grønt lys. 

Norconsult fant store mengder av giftene Rødt spurte om ovenfor, og plasserte massene i faregruppe 4 og 5 – de to gruppene med størst innhold av miljøgifter. De uttaler også: «Det er vanskelig å anslå med sikkerhet hvor mye løsmateriale som finnes totalt på grunnene 18.1, 18.2 og 18.3, hvilken kornstørrelse dette materiale har og dermed hvor mye miljøgifter og finpartikulært materiale som vil kunne spres i forbindelse med tiltaket».

Kystverket valgte å se bort fra Norconsults funn fordi de var tatt på siden av grunna. De la Mikroconsult sin undersøkelse til grunn fordi den var tatt på toppen av grunna. Men grunna er en undersjøisk topp. Hvor vil løsmateriale legge seg? På toppen eller på sidene?

Kystverket sprengte grunna med enorme sprengladninger opp til 3000 kg sprengstoff i salvene. Massene ble deponert på Spro. 

Turbiditetsmålinger

At massene deponert på Spro er rene bygger på forutsetningen at det som ble sprengt, var nokså rent og at såkalte turbiditetsmålinger ikke viste behov for nærmere kontroll. Turbiditetsmåling er måling av partikkelinnholdet i vannet. Det tolereres ikke mer enn 10 ganger så høyt partikkelnivå (i mer enn 20 minutter) nær sprengningsstedet og dumpestedet målt opp mot annet målested. Ved forrige giftskandale ble det avslørt at turibiditetsmålinger viser svært lite. Utslag av det omfanget som kreves skjer svært sjelden. Målingene sier ingen ting om hva slags partikler det er i vannet, bare mengden. Og plassering i forhold til strøm mm er avgjørende. Å sette målere slik at ingenting unormalt blir registrert er enkelt.

Hvor ble giften av?

Når det sprenges og flyttes enorme masser i områder med svært mye giftstoffer er et naturlig spørsmål – hvor blir giften av? Hvor mye ligger igjen rundt grunne 18? Hvor mye er spredd i vannet? Hvor mye ligger på Spro? 

Hverken flertallet i Plan- og teknikkutvalg eller Fylkesmannen, som er satt til å kontrollere at arbeidene blir gjort miljømessig forsvarlig, krever dette undersøkt. Tvert i mot: På Nesodden stemmer flertallet (AP, H og Frp) ned et forslag om at Norconsult sine funn skal tas hensyn til av Kystverket. 

Grunne 18 er bare et eksempel. Lignende forhold hefter ved mange av grunnene.

Er det ingen grunn til uro?

No comments: