Friday, March 25, 2016

Sprengt torsk!


I høst ba Fiskeridirektoratet om at det ikke ble sprengt i indre Oslofjord i torskens gytetid i perioden februar-april. Brevet ble underslått fra opplysningene som fulgte saken. Sprengingene har pågått jevnt og trutt. Kystverket meldte friskt at de hadde hastverk for å bli ferdig før gytetiden i april. Misforstår virkelig Kystverket en tydelig melding fra faginstansene? Så blir spørsmålet tatt opp med godkjennende instanser. Fylkesmannen skriver til direktoratet og ber om presisering. Fiskeridirektoratet gjentar tydelig at det gjelder hele indre Oslofjord og hele perioden februar-april. Hvoretter Fylkesmannen skriver på sin hjemmeside 8. mars: Arbeidet fortsetter. Første sprenging blir denne uken.

Jeg spør Are Hedèn, fungerende fylkesmiljøvernsjef:

Hvorfor ser dere bort fra faginstansenes råd og tillater sprenging? Det står at dere har hensyntatt innvendingene?

- Vi har drøftet saken med fiskeridirektoratet. Skadevirkningene er ikke som de trodde i direktoratet. I Oslofjorden er sprengingene godt under grenseverdiene for trykkbølger på 10 kPa.

Hvor store kan sprengladningene være?

- Det husker jeg ikke. Vi stoler på konsulentene i Multiconsult.

Har dere ikke stilt krav til størrelsen på sprengladningene?

- Det er tiltakshaver som er ansvarlig for arbeidet og som må gjøre slike beregninger. De fører logg. Det kommer i rapporten til oss når arbeidene er ferdig.

En telefon til Fiskeridirektoratet avslører at de på ingen måte har trukket frarådingen om å stoppe sprengingsarbeidene i gyteperioden februar til april.

Det sprenges med kjempeladninger opp til 4400 kilo.  Til sammenligning var bomben i regjeringskvartalet på ca 800 kg.

No comments: