Saturday, January 14, 2023

Haukene hjelper Putin

Byrådsleder Raymond Johansen går i Klassekampen til rasende angrep på Rødt fordi vi går imot å sende våpen til Ukraina. I hans verden er mer våpen og NATO-engasjement løsningen for Ukraina. Det er å spille kortene i hendene på Putin.

Små land kan vinne over stormakter. Det har bl.a Vietnam og Afghanistan bevist.

1. Grunnleggende er det å undergrave kampviljen i den angripende stat:

Spørsmålet er om det er mulig ved hjelp av USA/NATO sin strategi.

Putin sier det slik: «Det vestlige målet er å svekke, splitte og til slutt ødelegge nasjonen vår. De sier åpent at siden de klarte å bryte opp Sovjetunionen i 1991, er det nå på tide å splitte Russland i mange separate regioner som vil være i strupen på hverandre.» Han bruker dette til å samle støtte for krigen hjemme, og lykkes med det.

Spørsmålet om selvstendighet for Ukraina blir helt borte.

Skal vi få Ukrainas selvstendighet på banen og få motstanden mot krigen til å vokse i Russland må altså trusselbildet Putin bruker fjernes.

Trøbbelet er at Putin snakker sant – USA har en tydelig plan om å ødelegge Russland.

Vi kan se det av USA sin militære og politiske strategi gjennom mange år: De ødela Jugoslavia og fikk det delt opp i små «bananrepublikker» med sterk avhengighet av USA og vesten. De splittet opp Irak, Syria og Libya.

Strategien er å ødelegge alt som kan true USA sin verdenskontroll. At Russland og Kina er med blant landene USA vil ødelegge er nokså logisk. Men det sies også nokså direkte:«Cheney ‘ønsket å se avviklingen ikke bare av Sovjetunionen og det russiske imperiet, men av Russland selv, så det kunne aldri igjen være en trussel mot resten av verden.» ..Vesten må fullføre prosjektet som startet i 1991 …. Inntil Moskvas imperium er styrtet, vil regionen – og verden – imidlertid ikke være trygg …” (“Dekoloniser Russland” , The Atlantic, 27. mai 2022.)

Her er en tegning av slik de kan tenke seg Russland etter å ha knekt ryggen på landet:













Til de som vil undersøke påstandene her grundigere anbefaler jeg:  THE GRAND CHESSBOARD – American Primacy And It’s Geostrategic Imperatives” , Zbigniew Brzezinski, Basic Books, 1997)

2. Den andre nødvendigheten for å vinne over en angripende stormakt er sterk internasjonal støtte. Den kommer ikke.

FNvedtaket som 141 land stemte for er lagt fram som at Verden er samlet mot Russland. Det som få vet er at resolusjonen ble betydelig neddempet for å samle støtte. Fordømmer ble byttet ut med beklager, riktignok sterkt. En sterk beklagelse er for meg en altfor svak reaksjon på en invasjonskrig. I tillegg kommer at 38 land ikke stemte for dette en gang. Og det var mange store land. De teller til sammen 4,5 milliarder mennesker – flertallet av verdens befolkning.

Et senere forsøk på oppfølging i FN fikk bare 46 stemmer.

























Hvorfor støtter ikke det store flertallet i Asia, Afrika og Latinamerika Ukrainas kamp aktivt eller sanksjonene mot Russland?

Svaret er det samme som ovenfor. Fordi USA og NATO sin agressive politikk gjør at bare konflikten mellom USA/NATO og Russland synes. Og NATOs herjinger er så velkjent utenfor NATO at spørsmålet om Ukrainas selvstendighet forsvinner. (Det er tragisk at det er ukjent i Norge)

USA/NATO har ikke Ukrainas selvstendighet som mål: De driver en krig med sikte på å knekke ryggen på Russland, splitte opp landet og ta kontroll over de viktige naturressursene.

Skal spørsmålet om Ukrainas selvstendighet bli viktig må vi bidra til å få USA/NATO ut av krigen. Deres aktive deltagelse og styring samler Russland og ødelegger for internasjonal støtte.

Våpenhjelp til Ukraina fra Norge kan ikke skje på annet vis en gjennom NATO og støtte til et annet formål en Ukrainas frigjøring.

Haukene i Washington og Kreml støtter hverandre opp og driver verden mot en ny verdenskrig. Den galoppen er det tragisk at Stoltenberg, og nå Raymond Johansen, deltar i.

Geir Christensen

PS: Kan Ukraina igjen bli samlet til et land uten NATO? Alle frigjøringskriger fra Vietnam til Afghanistan har blitt vunnet mot mektige fiender uten NATO i ryggen. Det er ikke størrelsen på kanonene som har avgjort. Men det er en annen artikkel.

2 comments:

bogartzen said...

Regner med at du sender denne til Klassekampen også.
Vil ikke debattredaksjonen publisere, sier også dét sitt.
God helg!

Lillian said...

Uansett USA og NATOs synder og planer fremover, så holder ikke denne argumentasjonen fra Rødt.