Wednesday, August 16, 2023

For mye i sosialhjelp?

 













Mens det føres kampanjer for at trygdede og sosialhjelpsmotakere skal få økte ytelser for å møte økende priser, tar Nesodden kommune til orde for å spare:

I «omstillingsprosjektet» skriver kommunedirektøren følgende:

«Nesodden kommune bruker rundt 8,8 mill. kr mer på sosiale tjenester enn snittet i kostragruppen, hovedsakelig knyttet til utbetaling av økonomisk sosialhjelp. Utbetaling per innbygger er 30 % høyere enn snittet i kostragruppen, og årsaken til dette er at hver stønadsmottaker mottar høye ytelser. Nesodden kommune har det høyeste utbetalingsnivået per stønadsmottaker i hele kostragruppen (38 kommuner). Ifølge Huseiernes Bokostnadsindeks for 2022, ligger Nesodden kommune som nummer tre på listen over kommuner med de høyeste bokostnadene, med Frogn på plassen bak. SOFAK, som er et uavhengig rådgivningsselskap som siden 1998 har levert tjenester til kommuner, etater og direktorater innenfor velferdsområdet, jobber for tiden med en virksomhetsgjennomgang hos NAV Nesodden. Når det gjelder utbetalingene per stønadsmottaker, kan dette være en indikasjon på at det også kan være forhold med hvordan sosialhjelpsordning forvaltes og forstås som bidrar til de høye utbetalingsnivåene. Avstanden mellom det behovsjusterte gjennomsnittsnivået blant kommunene vi sammenligner oss med, og Nesodden kommune er på 8,3 mill. kr i utbetaling av økonomisk sosialhjelp. Potensialet for kostnadsreduksjon er til stede hvis man setter inn effektive og koordinerte tiltak.»

Ikke et ord om hvordan livet er for de som er avhengig av sosialhjelp skrives. Det høres ut som om Nesodden er slepphente med sosialhjelp. Forklaringen er sannsynligvis en annen - at Nesodden er et spesielt dyrt sted å bo og leve. I

Rødt sitt forslag: «De områdene hvor kommunedirektøren har funnet at Nesodden kommune har høyere utgifter enn gjennomsnittet for gruppe 7 må utredes for årsaker og konsekvenser før planer for kostnadsreduksjoner i disse områdene lages.», fikk bare 5 stemmer (Rødt og 1V).

Her må det også nevnes at Nesodden driver mer effektivt (billig) enn sammenlignbare kommuner i de fleste andre kommunale områder. Så det er ganske usansynlig at høyere sosialhjelp ytelser skyldes overflødighet.



No comments: