Sunday, August 13, 2023

La de unge ta kollektivt gratis!


Det norske samfunnet står overfor flere utfordringer. Vi har en ulikhetskrise, da 115 000 barn i landet vokser opp i fattigdom. Vi står overfor en klimakrise, som de samme barna vil oppleve konsekvensene av, på tross av at de ikke har skyld i krisen selv. Gratis kollektivtransport for alle under 20 år vil være et godt steg i kampen mot barnefattigdom og for kutt i klimagassutslipp.


Her på Nesodden er vi unge helt avhengig av kollektivtransport. På halvøya vår bor folk spredt, noe som gjør at vi må ta mye buss rundt for å møte hverandre. De fleste av oss henger også regelmessig i Oslo. Om en ikke tjener egne penger eller har foreldre med dårlig økonomi kan et månedskort på 500 kr være en reell økonomisk byrde en ikke kommer foruten. Hvorfor i all verden skal barn fra familier med god inntekt kunne ha mer reisefrihet enn barn fra familier med dårlig råd?


Fra et klimaperspektiv ville gratis kollektivtransport for unge være et godt tiltak. Familier vil få et sterkt insentiv til å sende barn til og fra skole, fritidsaktiviteter, vennebesøk osv med buss og båt, fremfor å kjøre dem rundt. Unge voksne vil også bli intensivert til å benytte seg av buss fremfor bil. 


Stavanger har nylig innført gratis kollektivtransport for sine innbyggere. Bilettprisene i Oslo og Akershus har blitt satt ned den siste tiden. Dette viser at mange folk, ja til og med politikere, har skjønt at det er lurt å satse på kollektivtransport. Kanskje neste steg bør være å gi barn og unge ta kollektivt gratis? 


Syver Kleve Kolstad


No comments: