Sunday, December 28, 2008

Barna ingen vil snakke om

Bergertoppen tar seg av mange av de barna som sliter mest på Nesodden. Her har vi barn med alvorlige hjerneskader og multihandikap. Også barn vi ”ikke fagfolk” ville kalle superhyperaktive, men som personalet sier ”mangler impulskontroll”. Diagnosene er svært forskjellige, men barna har det til felles at de er meget arbeidskrevende. Oppgavene handler om alt fra å stå opp, spise, gå på do og alle de tingene som de fleste av oss ikke tenker over engang. Stort sett er forutsetningen at hvert barn har en voksen med seg bestandig.

3 barn bor her fast, mens 12 barn er her som avlastning for foreldrene mellom 4 og 10 døgn i måneden.

Bergertoppen er en av helseinstitusjonene som sprekker budsjettet sitt i 2008 med nærmere 2 millioner. Rådmannen har heller ikke har funnet midler som gjør budsjettrammene for 2009 realistiske.

Verneombud Janne Iversen forklarer hvorfor. De siste 2 årene har vi fått 6 nye (flere) barn på institusjonen som det ikke har fulgt penger med. Disse må ha tilsyn og da må vi bruke mange vikartimer for å få det til å gå rundt. Vikarbruk er vanskelig fordi disse barna krever at du kjenner dem godt for å kunne følge de opp skikkelig. Uten forsvarlig budsjett og faste medarbeidere blir jobben unødig tung.
Hun ønsker seg muligheter til å ansette flere i faste stillinger og et budsjett som tar hensyn til hvor mange barn de til enhver tid har.

Pårørendegruppen (foreldre) skriver til kommunestyret bl.a.: ”Vi viser til bekymringsmelding av 16.04.08 fra seksjonsleder ved Bergerstoppen, vår henvendelse av 13.05.08 til Helse- og Sosialutvalget, og vårt brev til partssammensatt utvalg. Vi har oppfordret kommunen til å rette opp budsjettet for 2008, samt gjennomgå gjeldende budsjettprosedyrer med sikte på å finne systemløsninger som sikrer gjennomføring av lovpålagte oppgaver på faglig og personellmessig forsvarlig måte. ”

Det er skremmende hvor få partier som i det hele tatt kommenterer denne klare utfordringen. Og diskusjonen som reises er om det tildeles for mye hjelp til disse barna og om tildelingsteamet bør få budsjettansvar, ikke bare faglig ansvar for at kommunen utfører sine lovpålagte oppgaver. Som om du kan si til et handikapet barn at nå må du klarer deg selv for kommunen har brukt opp budsjettet. Sist kommunen prøvde noe lignende endte saken hos fylkesmannen som gav kommunen pålegg om å gi avlastning. Om vi ikke har registrert stor bekymring for barna og deres familier i kommunestyret så har vi i alle fall merket at det pålegget føltes pinlig.

Geir Christensen
Nesodden Rødt

No comments: