Sunday, December 28, 2008

Stortingets krisepakke fungerer ikke for vanlige folk

Rødt Akershus er ikke fornøyd med stortingets krisepakker.
– Det er tydelig at toppene innafor bank, mekling, kreditt og finans har fått krisepakker som er skreddersydd for dem. Men det er vanlige folk som virkelig kommer til å merke krisa på kroppen. Vi trenger en krisepakke som sikrer folk en jobb å gå til, som forhindrer at folk blir kasta ut av hjemmene sine, og som sikrer at kommunene kan opprettholde velferdstilbudene.

Et enstemmig Storting har gitt en enorm gavepakke til næringslivstoppene. Det er ikke det som trengs. Det som trengs nå, er en krisepakke for vanlige folk.

Stortingets krisepakke går blant annet ut på at de norske bankene vil få nye langsiktige lån, ved at regjeringa gir dem sikkerhet gjennom nye statsobligasjoner på til sammen 350 milliarder kroner. Dagsavisen avslørte at krisepakka fører til at meglerne og banksjefene kan sikre seg fete bonuser. En enstemmig storting, inkludert FrP, stemte for denne «krisepakken». FrPs «krav» om at «krisepakken» ikke skulle kunne brukes til økte lederlønninger, bonuser eller opsjoner, var ikke noe annet enn spill for galleriet.

Regjeringa snakker ikke sant når den hevder at den styrker kommuneøkonomien. Så godt som alle kommuner må kutte i velferdsoppgavene.

Rødt Akershus' 5 forslag på umiddelbare tiltak mot krisa
1. Regjeringa må bryte handlingsregelen. Regjeringa må bla opp mye mer penger til jernbanen, vedlikehold av offentlige bygninger og kommuneøkonomien. Kommunene må få en ekstra straksbevilgning på minst 10 milliarder kroner.
2. Det må utvikles en tiltakspakke for å hjelpe boliglånsofre ut av gjeldsfellen. Husbanken bør innføre et krisetiltak som omgjør dyre boliglån til husbanklån med lang avdragstid og en lav fast rente.
3. Styringsrenta må umiddelbart settes ned med minst 2 prosent!
4. Start en offensiv satsing på bygging av ikke-kommersielle boliger med statlige tilskudd. Vi trenger en sosial boligbygging som er skjerma fra markedet.
5. Sprøyt inn statlig kapital i de norske elbil-fabrikkene, for å styrke elbilproduksjonen.

Geir Christensen
Rødt Akershus

No comments: