Sunday, December 28, 2008

Et krisevarsel

Vi frykter at Nesodden kommune kan komme i alvorlige økonomiske vanskeligheter og måtte si opp mange ansatte og redusere tjenestetilbudet dramatisk i løpet av få år.

- På tross av nedskjæringer, dekker ikke driftsbudsjettet de reelle kostnadene til helseoppgavene. 5 til 8 millioner blir underskuddet i 2008. I budsjett for 2009 skal uspesifisert ”effektivisering” løse dette. Når en pasient er utskrevet og kommer med sykebil til sykehjemmet, kan ikke kommunen si: Beklager, budsjettet er brukt opp.
- Kjempeinvesteringer på til sammen 464 millioner er planlagt på 4 år. Det øker utgiftene til renter og avdrag med mange millioner. 2012 er planlagt med underskudd på 4 millioner og det vil fortsette i mange år.
- Nesoddens siste sparepenger går til ”flerbrukshuset” på Tangen og dersom kontrakten på første byggetrinn - 270 millioner – skrives i vinter så har ikke Nesodden en krone i pengereserver dersom inntektene skulle svikte.
- ”Finans”krisa betyr økt arbeidsløshet som for kommunen betyr tapte skatteinntekter og økende sosiale utgifter. Budsjettet kan allerede i 2009 svikte med flere titalls millioner.

Ut fra denne nokså dramatiske situasjonen prøver vi så godt vi kan å få til følgende:

- Redusere investeringsvolumet og konsentrere investeringene til ting som må bygges. Skoler, helseinstitusjoner og idrettshaller kan ikke leies. Det må gå foran kontorbygg(Rådhus)
- Budsjettere utgiftene realistisk. Ikke underbudsjettere for å skyve problemene foran seg.
- Prøve å holde en kommunal reserve til støtpute mot virkningene av krisa som er under utvikling.
- Legge maksimalt press på Halvorsen og Stoltenberg for å få fram en krisepakke til kommunene framfor all verdens redningsoperasjoner for børsspekulantene.

I denne avisen prøver vi å vise fram hva realitetene bak kommunens pengevansker er for befolkning og ansatte, samt å lanser ett forsøk på redningsoperasjon. En velfungerende kommune med gode oppvekstvilkår og skikkelige omsorgstilbud er viktig for oss alle.

Geir Christensen
Nesodden Rødt

No comments: