Sunday, December 28, 2008

Unge og eldre bakerst

Regjeringens påstår at den satser på velferd i kommunene.

”Full barnehagedekning” er satsingen vi ser i Nesodden. På andre områder har kommunen trøbbel:

10 eldre ligger utskrivningsklare og venter på sykehjemsplass eller har blitt plassert på leid plass i Ås.
Vi åpner for innføring av 2mannsrom igjen.

Helsebudsjettet sprekker med mellom 5 og 8 millioner i år fordi kommunen har fått flere pleietrengende enn den har budsjett til.

Neste år kutter kommunen 1 % på lønnsbudsjettet for alle avdelinger. Tilsvarende i 2011. Det ser lite ut, men dette kommer på toppen av avdelinger som er presset gjennom mange år.

Flertallet foreslår å fjerne ”graderte satser” på barnehagebetaling og vil ikke innføre det for SFO. For aleneforsørgere er barnehage og/eller SFO en stor utgiftspost. Graderte satser betyr at en god del mennesker slipper å gå den ydmykende veien til sosialkontoret eller å si fra seg plasser av økonomiske grunner.

Samtidig har Nesodden kommune kjøpt Gjestehuset for å utvikle omsorgsboliger for rusavhengige. Midler til å bygge det om og bemanne det finner ikke flertallet.

Som vanlig er det de svakeste som taper mest når kommunen har trøbbel.

Årsaken til kuttene er enkel: Staten tar stadig mer av de skattepengene som tidligere ble brukt til kommunal velferd. Kommunenes andel av bruttonasjonalproduktet (samlet forbruk i Norge) har utviklet seg slik.

1992 14,2 %
1997 12,6 %
2002 12,1 %
2005 11,1 %
2006 10,9 %
Utviklingen fortsetter i samme retning. Med stadig større arbeidsoppgaver (Sykehjemmene blir B-sykehus som tar imot pasienter som for kort tid siden lå på statlige sykehus) og stadig mindre av samfunnets ressurser, vil kommunale oppgaver måtte lide.

Nesodden er i en situasjon hvor vi mangler ca 15 millioner på driftsbudsjettet for å kunne leve opp til minimumskravene i regjeringens egen Soria Moria-erklæring. Regjeringens påstand samsvarer ikke med virkeligheten slik den oppleves hos oss.

Dette er situasjonen før virkningene av den krisa, som startet som en finanskrise, vil slå ut for kommunene. Vi ser for oss en situasjon med betydelig øking i arbeidsløsheten og derav reduserte skatteinntekter og økende sosiale utgifter for kommunene. Krisa vil forsterke nedbyggingen av kommunal velferd betydelig dersom ikke regjeringen går inn med en krisepakke. Rødt foreslår derfor for kommunestyret en uttalelse som slutter med:

”Ut fra dette forventer vi av regjeringen at den oppfyller minimumskravene i Soria Mori med å:

- Bevilge 10 milliarder ekstra til kommunene i form av fri midler
- Øke sitt rentefrie lån til oppussing av skoler og svømmebasseng fra 2 til 10 milliarder i 2009.
- Bruke en gylden anledning til å gjenreise den sosiale boligbyggingen. Fallet i boligbygging må erstattes med at Husbanken tilføres 10 milliarder ekstra øremerket til utleieboliger etter selvkostprinsippet og billige boliger med varig husleieregulering.
- Staten må garantere for ekstrabevilgninger i forhold til tap i skatteinntekter som nå forventes i 2009.”

Geir Christensen
Nesodden Rødt

No comments: