Thursday, August 6, 2009

Drap - og de norske styrkene sin holdning til lokalbefolkningen i Afganistan

Åpent brev til Forsvarets Forskningsinstitutt.

Lørdag for 2 uker siden skjøt og drepte norske styrker en sivil afghaner på motorsykkel, mens hans lille sønn satt bakpå. Det er blitt bekreftet at mannen var ubevæpnet. Det er vanskelig å forestille seg noe selvmord med barnet bakpå. Vi må derfor gå ut fra at han ikke oppfattet eller forstod stoppordrene som, de for han fremmede, soldatene ga.Dersom de norske soldatene fulgte ”ordre”, så må altså den stående ordren være at man skal skyte for å drepe, dersom afghanere ikke reagerer ”riktig” på soldatenes ordre.Det blir påstått at vi er i Afghanistan for å hjelpe befolkningen. Dette drapet kan vanskelig oppfattes som hjelp.Ordre som bygger på at alle innbyggere i Afghanistan skal oppfattes som fiender til det motsatte er bevist, tyder ikke på at forholdet mellom de utenlandske soldatene og lokalbefolkningen er særlig fortrolig.Forsvarets Forskningsinstitutt har en fast stasjonert rådgiver i Afghanistan, som har som oppgave å hjelpe militærkommandoen med dens analyser og strategi. Hva slags stående ordre som soldatene skal ha må være blant de naturlige analysespørsmålene for en slik rådgiver. Dette er spørsmål som ikke bare er militærtaktiske. De handler også om menneskesynet som soldatene skal formidle og representere. Det er naturlig at slike etiske spørsmål blir diskutert åpent.Jeg utfordrer derfor FFI til å legge fram de analyser og tilrådinger som deres representant har gitt til militærkommandoen offentlig, slik at vi kan få en offentlig debatt om dette.

Geir Christensen,
1. kandidat for Rødt Akershus

6 comments:

Anonymous said...

Er du seriøs nå? Har du virkelig noen som helst bakgrunn for å kunne uttale deg om denne saken? Jeg vil tippe at den informasjonen du har om hva som foregår i Afghanistan er den du har fått gjennom media. En media som etter min mening ser etter skandalehistorier på alt som foregår der nede. Det er svært sjelden man hører om alt det gode vi faktisk har bidratt til der nede.
Det har seg sånn at Afghanistan er en krigssone enten vi vil inrømme det eller ikke. En krigssone der selvmordsbombere ikke er uvanlig.
Har du hørt noe om hvordan disse selvmordsbomberne angriper tropper? -Nei tenkte det..
De kjører rett på dem og sprenger seg selv. Det vet soldatene og det vet de sivile der nede. Det er vel da naturlig at soldatene tar de forhåndsregler de må for å holde seg i live er det ikke? For du ønsker vel ikke at soldatene skal utsette seg for mer fare enn de absolutt må?
At en sivil blir drept er en tragedie. Klart det er det. Men desverre er det slikt som noen ganger skjer i en krig. Soldatene der nede gjorde akkurat som soldatene fra alle andre land ville gjort. De tok ut et mål som de anså som en vital trussel. Ja - det høres ut som jeg bagateliserer menneskelig med å omtale det som et "mål". Og kanskje jeg gjør det.. Denne slags ting er uungåelig. Soldater dreper sivili, og de dreper egne kollegaer. Det er realiteten i krig. At norsk media lager slik en stor sak av det hele, det er det som er tragedien her spør du meg. Hva med de 1000 livene som er reddet? skal det bli glemt bare fordi at skjebnen denne gang ikke var på den siviles side? Jeg tror nok at alle som leser dette er enig med at det å kjøre mot militære som prøver å få deg til å stoppe og kanskje tror du er en selvmordsbomber er en dårlig ide..

Anonymous said...

Før du skriver, lær deg genitivs
" s"
Nå fremstår overskriften som rent barnespråk !

Anonymous said...

Hva gir deg grunn til å påstå at "det er det vanskelig å forestille seg noe selvmord med barnet bakpå"? Er du tankeleser, eller ekspert på å skille mellom sivile og "fienden" i krig? Eller legger du til grunn dine egne forutsetninger for å tenke en slik tanke? Det som i alle fall er sikkert er at du ikke klarer å sette deg inn i hvordan det er å være i en krigssituasjon. Du sitter tross alt på ræva di hjemme i Norge og sloss om å få komme på Stortinget i maktposisjon, mens vanlige norske menn og kvinner risikerer livet sitt daglig på vegne av verdenssamfunnet og Afghanske sivile for å gjøre verden enda litt bedre. Og norsk media blåser opp de få negative tingene som hender der nede. For norske soldater har virkelig bidratt til å gjøre hverdagen mye bedre for ufattelig mange mennesker. Mannen som ble skutt visste han var i en krigssituasjon og at han reagerte som yyyytterst få andre Afghanere ville gjort på signaler fra soldatene, gir ikke deg rett til å være så umenneskelig som du er nå ovenfor alle de som virkelig HAR risikert sitt liv for å gjøre situasjonen bedre for sivile Afghanere.

Når vi nå en gang har norske tropper i Afghanistan burde vi støtte dem. Vi bør ikke være ukritiske til det militære utsendinger foretar seg, men vi bør da heller ikke anklage noen for noe dersom vi ikke har sjelelig grunn til å gjøre det. Og all den informasjonen det norske folk har fått tyder ikke på at vi har grunn til å være så dømmende som det du er. Jeg er kanskje mange tiår yngre enn deg og jeg sympatiserer ikke med ditt parti, men likevel ber jeg deg - vær så snill, ikke ha et så grunnleggende negativt menneskesyn som det du har. Er det noen som er forhåndsdømmende og har dårlig holdning ovenfor medmennesker så er det du snarere enn soldatene og deres overordnede som det her snakkes om.

Anonymous said...

I utgangspunktet er jeg sterkt uenig i at Norske styrker skal være utenlands i det hele tatt, for min del kan jeg godt leve med at den Afghanske befolkningen kan seile sin egen sjø, men når styrkene engang er der, og har tatt ansvaret for at den lokale maktfaktoren er satt ut av spill, må de jo få utøve makt. Spørsmålet vil da egentlig handle om hva som ligger bak denne uttalelsen fra Rødt, hva er det de mener og hva er det de vil? For Rødt ser jo på motstanden mot de internasjonale styrkene som motstandskamp, og da er jo plutselig vold legitimt. Vel dette plasserer jo Rødt i landskapet, et landskap der de er imot vesten og vestens kultur og dens vilje til å forsvare denne. Vel da kan vi se på galleonsfigurene for denne fraksjonen i Norsk politikk, en rekke agerende sosialister med kapitalistlønninger som skal belære folket rett og galt. Hvor var dere da diskusjonen om hvorvidt Norske soldater skulle bistå Afghanske kvinner som ble mishandlet av sine menn på åpen gate?

Anonymous said...

Det spiller ingen rolle hva partiet Rødt mener.De får aldri noen makt,og er derfor ubetydelige og verdiløse.

Geir Christensen said...

Et svart felt i hjernen...
Annonymus lirer av seg svært mye aggresjon her. Jeg etterlyser en debatt på bakgrunn av et drap som tyder på at ordrene norske soldater har kan virke til å skade lokalbefolkningen. Hvordan du opptrer i krig er ikke noen enkel affære, men å skyte folk du i følge oppdragsgiver er satt til å beskytte er vel ikke heldig? Hva er anonynus sitt syn på det. Er ordrene styrkene har fornuftige eller kan de justeres på noe vis? Hvorfor er du så redd for at det reises debatt om dette?

Geir Christensen