Tuesday, August 25, 2009

Stopp privatiseringen av helsevesenet

ødt vil stanse privatiseringen av helsevesenet.

Sentrale krav for å få til dette er:

- Få bort sykehuskøene
- Så lenge de finnes: Køstyring ut fra behov, ikke lommebok.
- Beholde og utvikle lokalsykehusene.
- Avvikle helseforetakene og få sykehusene tilbake under folkevalgt ledelse
- Stykkpris-systemet fjernes.

Køene i helsevesenet gjør at vi stadig oftere får valget mellom lang ventetid eller betale for helseoppgaver av egen lomme. Dette er en del av en bevist politikk for å privatisere helsetjenestene. Systemet vil slik det fungerer nå, systematisk utvikle oss fra et helstilbud som er likt for alle til ett som er styrt av lommeboka.

I Akershus er kampen for et nytt Follo lokalsykehus redusert til en kamp for å redde restene av Ski sykehus. Stensby sykehus er under avvikling. Blakstad sykehus er truet.

Med den varslede ”samhandlingsreformen” ser det ut til at regjeringen vil erstatte lokalsykehus med ”forsterkede” sykehjem. Med det tar de bort et viktig ledd i helsetilbudene.

I sykehuspolitikken arbeider Jens og Jensen sammen på et helblått privatiseringslag.. Helsereformen som Arbeiderpartiet gjennomførte med støtte fra Høyre og FrP tok sykehusene vekk fra fylkeskommunene og staten og erstattet det med helseforetak. De har et styringssystem hentet rett ut av aksjeloven. Økonomer og byråkrater har tatt over styringen av sykehusene, som nå drives som selvstendige bedrifter uten direkte folkevalgt kontroll.

Hovedfokus har blitt økonomisk inntjening og kvantitet på bekostning av faglig kvalitet, utdanning og forskning. Dette fokuset demoraliserer helsepersonellet, går utover de mest syke og har ført til nedlagt akuttberedskap og avdelinger flere steder. Sykehusreformen har videre fremmet framveksten av mange nye private sykehus, sykehus som gir de friskeste syke økt prioritet, og ikke utdanner nye helsearbeidere eller har akuttberedskap fordi dette er ulønnsomt. Byråkratiet vokser på bekostning av helsearbeidet.

Geir Christensen
1. kandidat for Rødt i Akershus

4 comments:

Anonymous said...

Det jeg ikke forstår er at det kan synes som at "Rødt" mener at det er umulig å ha effektivitet samtidig som man har kvalitet og høy faglig kompetanse. Hvor i lærdommen til de "Røde" var det dette forsvant ?

Og er dere også i mot å bruke ledig kapasitet på private sykehjem i en overgangsfase da ? For å få ned køene ?

Og hva om staten uansett betalte for operasjonen til pasienten enten den ble utført på et privat eller offentlig sykehus, vil det da være OK for de røde å ha deler av private initiativ også i helsesektoren ?

Jeg er bare opptatt av å finne logikken i argumentasjonen til de ulike partiene, men det virker som de røde mener at staten egentlig vet best hele tiden, og at private kun tenker profitt og ikke kvalitet i det hele tatt ?

Eller går det an å ha flere tanker og målsetninger samtidig ?

Geir Christensen said...

Det er ikke nødvendigvis motsetning mellom effektivitet og kvalitet.
Motsetningen er mellom omsorg og profitt. Menneskebehandling kan ikke måles med meterstokk. God menneskebehandling koster og lagt ut på "anbud" vil profitten ligge i minst mulig arbeid. Denne motsetningen er det noen som lukker øynene for.

Anonymous said...

Kan man ikke bare ha private sykehus, da kan de som vil betale hvis de har lyst. Da vil det bli mindre køer pluss at det vil bli mindre utgifter. Noe som igjen vil føre til at staten kan bruke mer penger på de offentlige sykehusene.

Geir Christensen said...

Hvis de som har lyst kan kjøpe seg forbi køene - hvorfor skulle de rike og friske ønske å betale noe til et felles sykehusvesen? Da ville vi raskt ende opp som USA. Med verdens dyreste helsevesen, men en stor del syke og fattige som ikke får tilgang til helsetjenester.

Geir