Saturday, August 29, 2009

Jens - kjøp Think og redd arbeidplassene!

Mens fremtidsrettet næring sliter toer regjeringen hendene. Det markedsliberalistiske mantraet om at staten ikke skal involvere seg direkte i næringsvirksomhet er de helt lydige mot. De overlater til bankene, som er direkte ansvarlig for den krisa vi er, til å gjøre langsiktige investeringer. Det gjør ikke bankene og slik ender Think på billigsalg for oppkjøp av utenlandske konkurrenter.

Nå er siste sjanse for å redde arbeidsplassene i Aurskog. Kjøp fabrikken.

Det er absurd å se regjeringspartiet Senterpartiet si at Norge nå skal bli «ledende på elbil». Vårt forslag om nasjonalisering av Think-fabrikken i Aurskog-Høland gjorde de ingenting med. Det har heller ikke kommet noen statlige lånegarantier eller noe statlig garantiinstitutt for elbilindustrien (GIEL), to mer «moderate» krav som vi i Rødt Akershus også har støtta. Regjeringa kunne ha forhindra at Think havna i skifteretten.

Det er vel og bra at Senterpartiet nå sier at de skal jobbe for at en femdel av bilparken i Norge skal bestå av elbiler innen 2015. Men utspillet blir tragikomisk med tanke på hvor lite regjeringa foretok og foretar seg i forhold til Think.

Elbilprodusenten Think havna nylig i skifteretten. Selskapet unngikk konkurs, men produksjonen flyttes nå til Finland. Staten har bidratt med 12 millioner kroner gjennom det statlige investeringsselskapet Investinor, noe som har ført til en eierandel i Think Holding på 5,5 prosent. Dette skal i følge statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet sikre videre drift av hovedkontoret i Norge. Men sjølve produksjonen blir altså flagga ut.

– Det er ille at norske arbeidsplasser som stod bak elbilproduksjon nå flagges ut til Finland, og at rundt 85 personer mister jobben. Det er allerede 3 746 arbeidsløse i Akershus. Dersom det er noe samsvar mellom regjeringas miljøretorikk og den politikken som regjeringa faktisk fører, så stopper de utflaggingen.

6 comments:

Anonymous said...

Varför ska norska staten köpa en bilfabrik som tillverkar en produkt som inte går att sälja med lönsamhet? För att rädda arbetsplatser? Varför inte anställa 50% av dom till att gräva hål i marken och dom andra 50% till att fylla igen hålen?
Det där med att staten driver en massa versamheter som egnetligen inte är bärkraftig har prövats förr, på andra platser. Alltid med samma resultat. Kodord: Sovjet.

Anonymous said...

Hmm Tror ikke du aner hva du snakker om ? Har kjøpt den nye og er storfornøyd med den. Tusenvis står i kø for å kjøpe og flere blir det når det går opp for folk flest hvor gode bilene egentlig er. En kompis kjøpte en SAAD 9-5 TDI som gikk fra 650 000 til 200 000kr i verdi på 3 år. Tapet er ca en "snau" TH!NK pr år. Er det en bedre investering tro ?
Det er vel heller SAAB og andre som sliter i dag..TH!NK er ikke som andre biler å tak å lov for det. Skulle ikke den svenske stat inn på eiersiden i SAAB?

Geir Christensen said...

Think har solgt mange biler, bl.a. 600 til Spania. De har fabrikken, produktet og kjøpere. Men sliter med å få lån til deler og lønn slik at de får produsert. Et problem som mange bedrifter sliter med etter finanskrisa slo til.

Vi trenger ikke å gå til Sovjet for å finne bedrifter som staten har drevet fram. I Norge er Statoil og Statskraft og Telenor kanskje de viktigste. Slik offentlig satsing er jo en katastrofe???

Geir Christensen

Anonymous said...

LES hva vår svenske venn sier Geir. Kritikken er ikke mot statlig drift av bedrifter som driver med overskudd (slik som de du nevner), men statlig drift av de som taper penger.

Salg er dessuten ikke nok for å oppnå lønnsomhet. Dette vil bli fjerde gang (hvis jeg ikke husker helt feil) Think går på en smell. Gjør meg ingen ting at investorer gambler med pengene sine på denne typen bedrifter, men ikke f. om jeg vil at mine skattepenger skal går til det...

Geir Christensen said...

Det gikk mange milliarder og år før Statoil gikk med overskudd. Det krevde en smule strategisk tenking og stor risikokapital å starte. Anonymus synes ikke staten skal prøve seg mer.
Arbeidsløsheten vokser....

Anonymous said...

Takk for interessant informasjon