Sunday, August 16, 2009

Hva er samhandlingsreformen?

Regjeringen snakker om samhandlingsreformen som det som skal redde et skakkjørt helsevesen. Den innføres 1.1.2012. Da skal 20 % av sykehusenes budsjett overføres til kommunene. Disse midlene kan kommunene enten bruke til å betale opphold på sykehus for sine innbyggere eller få pasientene over i det kommunale helsevesen.

Regjeringen kaller dette kommunesatsing. Reformen vil med nødvendighet vil føre til nedlegging av sykehus. Ski og Stensby er av de mest utsatte i Akershus. Hele logikken er jo en sentralisering og nedbygging av spesialisthelsetjenesten(sykehusene) til fordel for en oppbygging av forsterkede sykehjem, noen steder kalt helsehus. Det tjener ikke befolkningen at de får lengre avstand den dagen det skjer noe alvorlig.

Det ligger i reformen at terskelen for å komme inn på sykehus skal bli høyere. Tanken er at kommunene nå får økonomiske motiv for å holde igjen. De får en portvaktrolle. Færre inn, raskere ut. Mitt tips er at fastlegenes rett til å rekvirere spesialistundersøkelser og henvisning, vil bli redusert.

Ikke er det en distriktsreform. Ikke er det en helsereform. Det er en innsparingsreform under falskt flagg. Det er et politisk eksperiment som sykehusreformen og NAV-reformen. Foreløpig helt uten debatt.

Geir Christensen
1. kandidat for Rødt i Akershus.

5 comments:

Anonymous said...

Du glømte en ting:
"Samhandlingsreformen" er en kommunesammenslåingsreform. Det som kommer til å skje, er at mer behandling blir "dyttet nedover" på kommunene - og så kommer kravet om "mer robuste" kommuner som kan takle dette.
Altså: Dette er en pengeflyttingsreform - som får som konsekvens mer byråkrati og større avstand mellom folkevalgte og innbyggere.

Geir Christensen said...

Det er jeg enig med deg i.

Geir

Geir Christensen said...

Det er jeg enig med deg i.

Geir

Rafs said...

Hei, jeg skal stemme rødt. Jeg lurer på hvilken mulighet det er for å få inn deg fra Akershus? Jeg har forstått at det ikke er sansynelig, men hva med utjevningsmandat?

Geir Christensen said...

Dersom vi klarer sperregrensen vil Rødt få 4 eller 5 utjavningsmandater. Hvor dette i tilfelle vil bli er vanskelig å forutsi, men Akershus er i tilfelle en av 17 muligheter.