Thursday, August 20, 2009

Stopp bolighaiene - gjenreis den sosiale boligbyggingen

I pressområder som Oslo og Akershus kan et fåtall bolighaier tjene seg styrtrike på dem som må ut på boligjakt. Boligmangelen skaper kunstig høye priser som kalles for «markedspris». Nå stopper krisa bolibygginga, sjøl om boligmangelen er like stor. Rødt Akershus vil ha sosial boligpolitikk i Norge. Vi vil at boligsøkende og beboere skal bestemme over boligpolitikken sammen med folkevalgte organer.

Fram til 1986 ble det drevet en omfattende sosial bolibygging i Oslo og Akershus, etter press fra arbeiderbevegelsen. Den sosiale boligpolitikken i etterkrigstida gjorde at man kunne få en 3-4 roms borettslagsleilighet til en pris som i dag tilsvarer rundt 250 000 kr. I 1986 ble endringene til såkalt «fritt boligmarked» gjennomført. Prisene eksploderte.

– Vi i Rødt Akershus vil at staten skal finansiere et boligprogram for billige boliger gjennom Husbanken. Dette må innebære langsiktige lån til lav, fast rente og momsfritak på boliger med rimelig standard. Vi vil dessuten få tilbake en husleiereguleringslov som sikrer lave husleier på utleieboliger, sier Anders Hamre Sveen, leder av Rødt Akershus.

Program for sosial boligpolitikk:
* Rødt Akershus vil stoppe sentraliseringa rundt Oslo. Det står 30 000 boliger tomme andre steder.
* Staten skal finansiere et boligprogram for billige boliger gjennom Husbanken. Det innebærer lån til lav rente – maks 4 %. Det skal ytes lån til infrastruktur. Momsfritak på boliger med en rimelig standard.
* Kommunene skal ha ansvar for å framskaffe rimelige boligtomter. De skal tilrettelegge arealer og bygge ut vann, kloakk og infrastruktur.
* Boligene må prisreguleres slik at de også blir billige for kjøper nummer 2,3 osv. og ha mekanismer som stopper betaling «under bordet».
* Det innføres rett til bolig med rimelig standrad liknende det Husbanken har definert. Kommuner som ikke kan skaffe boliger får etableringsbegrensinger.
* Det gjeninnføres husleiereguleringslov som sikrer lave husleier på utleieboliger.

14 comments:

Håkon said...

I 86 kostet det tilsvarende 250.000.
Du glemmer å informere at boligprisene da var helt anderledes enn i dag.
Og du glemmer du pengene under bordet.

Isak said...

Rødt vil altså prisregulere boliger slik at de blir billigere og ha mekanismer som stopper betaling «under bordet».

Prisregulering av boligene vil definitivt gjøre boliger billigere, men det kommer til å gå katastrofalt utover vedlikeholdet - og det kommer til å føre til full stans i nybygging og utvidelser. Det vil føre til færre og dårligere boliger. Mekanismer som sikrer under bordet transaksjoner - politistat da eller?

Jeg forstår ikke hvorfor rødt driver og går rundt denne grøten. Kan dere ikke heller bare ekspropiere alle boliger og gjøre de stalige, så kan staten dele de ut gratis og selv sørge for vedlikehold og nybygging. Det har jo blitt gjort før, blant annet i sovjet og i østerropa.

Anonymous said...

Såfremt det er så lukrativt å eie boliger for utleie:

Da er det jo bare å løpe til banken da... Kjøpe for utleie.

..Kan det være at bolighaiene ikke har så stor avkastning allikevel?

Anonymous said...

Såfremt det er så lukrativt å eie boliger for utleie:

Da er det jo bare å løpe til banken da... Kjøpe for utleie.

..Kan det være at bolighaiene ikke har så stor avkastning allikevel?

Anonymous said...

Såfremt det er så lukrativt å eie boliger for utleie:

Da er det jo bare å løpe til banken da... Kjøpe for utleie.

..Kan det være at bolighaiene ikke har så stor avkastning allikevel?

Isak said...

Ja, hvis du regner på det - og ser hva man får leid ut en bolig for i oslo/akershus og trekker fra kostnadene ved å betjene et lån på langsiktig rente på si 5-6% - så er det i mange tilfeller et tapsprosjekt. Rødt skyter på feil mål.

Håkon said...

Isak.
2/3 deler av norges befolkning vil gå personlig konkurs da de har gjeld på boligen og om boligens verdi skal reguleres har de tapt millioner.

Eller - kanskje Rødt vil kjøpe alle boligene i Norge før de regulerer markedet ?

Geir Christensen said...

Her var det mye morsomt.
Håkon: Årsaken til at prisene var lavere er det vi forklarer. Penger under bordet kan lett løses ved at du selger tilbake til borrettslag som videreselger. Med en mellommann blir det ikke noe under bordet, noe som i ettertid har blitt hauset opp. Jeg tror de - ikke veldig mange - som betalte noen 10 000 svart på 80-tallet kom langt bedre ut en dagens ungdom.

Isak: Selveide borettslagsleiligheter ble godt vedlikeholdt før også. Det er utleieboliger som ofte forfaller. Det øker nå fordi så mange ikke er i stand til å kjøpe.

Grunnen til at vi synes det er bra at folk eier egen bolig er at det er mye av sjela for mange. Helt greit. Det er høyre som er mot at folk skal eie egen bolig. De vil at andre skal ha rett til å eie boligen din og å flå deg.

Annonymus:
Utleiemarkedet vokser. Det betyr vel at noen tjener på det?

Isak: Skal utleiere betale avdragene dine?

Håkon: Hvor mye vil gjelda til dagens bolgeiere endre seg dersom boligprisene faller? Ikke en krone. Med regulert lav bankrente vil de fleste få mindre utgifter.

Geir

Håkon said...

Hei Geir.

Nei - ved å selge tilbake til et borettslag, eller en boligmeglinginstans betyr bare at du flytter korrupsjonen dit.

Det å bruke mellommann er ikke noen garanti for noe som helst. Penger under bordet er jo akkurat det. Ikke over bordet slik at mellommann ser det....

Om gjelda : Det er sant at gjelda ikke endrer seg om verdien forsvinner.
Men, sikkerheten til banken kommer til å forsvinne og da kommer banken til å ringe å kreve ytterligere sikkerhet.
Det er mange som ikke har det og da sier banken opp lånet.
Da kommer mange boliger på markedet på en gang og prisene går ned.
De som da får solgt får mindre tilbake enn de solgte og folk er gjeldsslaver/konkurs.

Du syns sikkert det var mye moro i det. Jeg syns ikke det.

Geir Christensen said...

Korrupsjon er alltid en plage, men poenget med penger under bordet er jo at det er mangel og du kan utnytte det. Med borettslag som selger er det mindre egeninteresse og lettere å kontrollere en kø. Uten kø - intet problem.

Du har rett i at Bankene i dag oppfører seg asosialt og krever ekstrgebyr på folk som får trøbbel. Det er derfor de trenger styring. Mine foreldre fikk lav husbankrente(rentestøtte) fordi vi var mange barn. Slik styring kan faktisk Stortinget vedta nå også hvis de vil. Det vil vi, og dine sorger vil blåse bort. Ingen bank vil få lov å lage trøbbel av fallende priser.

Geir

Håkon said...

Geir

Det er lite korrupsjon i boligmarkedet i dag fordi selger bestemmer hvem han skal selge til, vanligvis den som legger inn høyest bud.
Om det er noen som skal håndtere køen vil det bare bli bedre for de som sender kontrollnemda en cognac til jul, eller sender en sjekk eller noe.
Uten kø - intet problem. Sant nok. Man behøver ikke sosialisere boligmarkedet for det.
Skal det ikke bli noen kø må det bygges ut. I Oslo er det nå stort press fordi byen er i praksis bygget ut. Hvor vil du bygge ? Utover i marka eller i høyden ?

Det å få lån er ikke noen menenskerett.
Om bankene ikke skal få lov til å ta grep om de er usikker på om folk betaler tilbake så er det bare de rikeste som får lån.
Det fører til større forskjeller i samfunnet.

Isak said...

Ja her er diskusjonen i gang med eller uten mellommenn og ærlige og uærlige tjenere. Det var poenget mitt. Vil rødt lage en politistat for å sikre at ingen penger går under bordet når men går inn å massivt vil regulere store verdier?

Vedrørende mine avdrag, så betaler jeg de selv. Regnestykket mitt har jeg gjort på bakrunn av de faktiske kapitalutgiftene ved å ta opp lån - ikke inkludert avdrag.


Og jeg tviler på om rødt vil kjøpe alle boligene i Norge - men de burde de for regulerer Stortinget prisene vil folk tape sine verdier og landet vil stå ovenfor et økonomisk uføre vi aldri har sett maken til.

Poenge mitt igjen var, hvorfor all denne diskusjonen om enkeltiltak og tulball - vær skikkelige kommuniskter da vel, og gjør eiendommene statlige. Det kan stortinget vedta også - men jeg håper inderlig det aldri skjer. Hvorfor er Rødt så glad i privat eierndomsrett?

Isak said...

Ja, nå skal jeg slutte å plage dere. Jeg fant svaret mitt og ønsker å dele det med dere. I programmet til rødt står det at "Omdanning av offentlig virksomhet til foretak og aksjeselskap, samt privatisering og salg av offentlig eiendom og ressurser, er innskrenkinger av demokratiet." Det må jo bety at overtakelse/oppkjøp av privat eiendom av stat eller kommune gir mer demokrati, og det håper jeg Rødt støtter?

Konrad said...

Sorry, prisregulering er ikke veien å gå, det fører bare til korrupsjon.