Tuesday, May 4, 2021

I Nesodden kommune kan det være farlig å være varsler

 


I 2017 sendte et verneombud ved Nesoddtunet et varsel til Nesodden kommunes varslingsutvalg om bl.a:

  • Utskjelling av sykepleiere på feilaktig grunnlag

  • Trusler mot verneombud for utført arbeid

  • Overvåking av ansatte gjennom CosDoc systemet. (datasystem for journaler)

  • Referater som ikke forelegges ansatte og som gir dypt misvisende informasjon om samme ansatte.

  • Bruk av skriftlige advarsler for å hindre kritikk

Varslingsutvalget innkalte aldri varsleren for å legge fram sin sak. Derimot fikk ledelsen ved Nesoddtunet komme og forklare seg for utvalget.

Deretter sendte Varslingsutvalget brev til verneombudet som hadde reist saken og gjorde klart at dette ikke dreide seg om en varslingssak, men en personalsak Nesoddtunet fikk ordne opp i som det. Dermed mistet varsleren de rettighetene og det vernet en varsler ifølge kommunens varslingsreglement har krav på.

Når varsleren får et brev der det står at utvalget «ser ikke dette som en varsling» men at «Varslingsutvalget ser dette som en personalsak som skal løses i linjen …», spør hun hvordan dette kan henge sammen, men får ikke noe svar.

I stedet blir hun innkalt til et møte om mulig tjenesteforsømmelse og mulig oppsigelse.

Ikke nok med det:

Tre år etter får varsleren gjennom et innsynskrav hos Statsforvalteren (tidligere kalt Fylkesmannen) kopi av et brev Nesodden kommunes varslingsutvalg i 2017 hadde sendt til kommunedirektøren og virksomhetslederen.

I brevet hevder Varslingsutvalget at varslerens rolle som verneombud var misbrukt, og Varslingsutvalget – av alle - anbefaler at ansettelsesforholdet til vedkommende må vurderes på ny!

Starten

Starten på saken var et møte med sykepleierne på en avdeling. Her fikk sykepleierne sterk kritikk for å ha forårsaket en øyeskade på en pasient og det blei opplyst at de ville bli innkalt hver enkelt for å forklare seg. Etter dette ba sykepleierne verneombudet om å følge opp saken.

Verneombudet kontaktet kirurg på Ullevål sykehus og fikk bekreftet at en slik skade ikke kunne settes i samheng med behandling på Nesoddtunet. Dette ble meldt sykepleiere og ledere.

Uten forklaring

Hva som var personalsaken, hvilke paragrafer i arbeidsmiljøloven som var brutt og hva som skulle være grunnlag for oppsigelse ble det ikke gitt noe informasjon om.. Du har rett til å få svare på påstander som blir framsatt mot deg (kontradiksjon), men kan selvfølgelig ikke det når du ikke får vite hva som ser sagt.

Roet seg etter at hun trakk seg som verneombud

Etter at verneombudet trakk seg fra vervet roet situasjonen seg noe, men da hun tre år senere på nytt ble valgt til verneombud, fikk hun ledelsens vrede mot seg igjen. Sist sommer fikk hun oppsigelse.. Saken om gjengjeldelse mot varsleren går nå for Follo Tingrett.

Voldsomme motangrep

I denne saka har kritikk av lederes måte å drive personalpolitikk på, blitt møtt med voldsomme reaksjoner. Lederes utsagn blir lagt til grunn, uten at den det gjelder har fått mulighet til å forsvare seg.

Varslingssystemet er ment som en mulighet til å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, med forutsigbarhet og ryddige forhold.

Nesodden kommune ved varslingsutvalget har fullstendig misforstått hva som er et slikt utvalg sin oppgave. Før det blir ryddet opp i dette bør folk som vurdere å varsle om kritikkverdige forhold hos ledelsen, tenke seg om to ganger.

De grunnleggende kravene er:

  • Varslingsutvalg skal kun behandle varslingen. Punktum.

  • Påstander utvalget eller ledere framsetter skal dokumenteres og forankres i lover og regler.

No comments: