Tuesday, May 18, 2021

Formålsbygg: Har vi råd til barn og gamle?


Har vi ikke råd til å pusse opp/nybygge skolene til tilfredstillende undervisningslokaler?

Har vi ikke råd til å bygge flere sykehjemsplasser?

Har vi ikke råd til et enkelt 25 meters svømmebaseng?

Flertallet synes å samle seg om at kommunenen ikke tåler å låne mer enn 750 millioner. Det er bygget på en forutsetning om at kommunen ikke kan skaffe seg økte inntekter. Derfor blir det halvdårlige og dyre skoleoppussinger, ikke flere sykehjemsplasser og ikke svømmebaseng. (Svømmebasenget forsvinner i utredninger)

Rødt har gått gjennom rådmannens tall og kommet til at kostnadene ved langsiktig rehabilitering og nybygging av skoler, sykehjemsplasser og et enkelt svømmebaseng koster ca 1,4 milliarder. Vi vil utvikle Nesodden kommune som en velferdskommune som klarer å gi innbyggerne tilfredfsstillende tjenester. Vårt spørsmål er ikke om kommunen har penger til dette, men om hvordan vi kan skaffe disse pengene. Spørsmålet om å skaffe disse pengene blir møtt med øredøvende taushet.

Den norske staten er styrtrik og det private forbruket i Norge vokser mye. (Ikke for alle, men et blikk på fjorden en solrik dag forteller oss et det er mye luksus). De siste 25 årene har kommunene fått flere oppgaver og fått mindre andel av samfunnets ressurser. (bruttonasjonalproduktet) Dette betyr nedbygging av velferden i samfunnet. Dette er feil utvikling for oss som synes det er viktigere med springvann på sykehjemmet enn på kjøpesenteret.

To spørsmål:

Høyre: Regjeringen har gitt store skatteletelser, først og fremst til rikfolk. Hvorfor er det viktigere enn å gi kommunene økonomi til å vedlikeholde skoler?

De såkalt rød-grønne: Deres stortingspartier sier alle at de vil satse på kommunene. Alle opposisjonsbudsjetter inneholder betydelig mere til kommunesektoren. Hvorfor vil/tør dere ikke kalkulere med dette når vi skal planlegge?

Konkret til Arbeiderpartiet: I statsbudsjettforslag for 2021 (som er det av opposisjonspartiene som gir minst ekstra bevilgninger til kommunene) lå det:

-Bedre og grønnere skoler, barnehagebygg og svømmeanlegg - 5 mrd til nybygg, rehabilitering og klimatiltak i ny rentekompensasjonsordning, Det betyr minst 17 millioner til Nesodden.
- Økte overføringer til kommunene med til Nesodden 8,6 millioner

Hvorfor tør/vil dere ikke planlegge med dette fra 2022?

Skolebygg og sykhjem er langsiktige – henholdsvis 40 og 50 årige investeringer.

Å investere 1400 milioner belaster driftsbudsjettet med nærmere 60 millioner årlig i renter og avdrag de neste 40 til 50 årene. Det er mye for en kommune med rundt 1300 millioner i årlig omsetning og vil påvirke hva vi kan gjøre. Vi må skaffe disse 60 millionene. Rødt inviterer til dugnad om det.

Geir Christensen

Rødt





No comments: