Wednesday, August 30, 2023

Kulturlåven – en storstue for profesjonell scenekunst på Nesodden












Med tilattelse fra forfatteren gjengir jeg her et leserbrev:

Skrevet av Espen Klouman Høiner, på vegne av Nesodden Kulturråd

Nesodden er viden kjent som Kunstnerkommunen med stor K, og dét med god grunn.

Her er det bosatt langt flere kunstnere og kulturarbeidere i forhold til innbyggertallet enn noe annet sted i Norge. Produksjonen til disse blir i stor grad eksportert til andre steder i landet, og utenfor Norges grenser.

Halvøya kan også skilte med et yrende kulturtilbud for amatører, barn og unge. Aktører som Kulturskolen, Nesodden danseskole og Teaterfabrikken er viktige bidragsytere til kommunens kulturliv, og med på skape et trygt, mangfoldig og berikende lokalsamfunn.

Dessverre har vi ikke kulturarenaer på Nesodden som er i nærheten av å dekke behovene –  verken til det profesjonelle kunst- og kulturfeltet, eller til kunst- og kulturaktivitetene for barn og unge. Møteplassene, produksjons- og visningsstedene her ute er for dårlig utrustet, og for få.

Nesodden Kulturråd (NKR) mener det er avgjørende at man ivaretar og styrker både toppen og bredden i scenekunst- og kulturfeltet ved å tilby kulturbygg som kan svare til de forskjellige spesifikke behovene.

Kort sagt, vi trenger to forskjellige kulturarenaer. Én arena som møter behovet til virksomhetene for barn og unge, og én som møter behovet til den profesjonelle scenekunstutøvelsen.

Samfunnshuset har en helt unik betydning for lokalmiljøet som sentral kulturarena. Det er en verneverdig og viktig lokalhistorisk møteplass. NKR mener at kommunen og kommunens politikere må sikre at samfunnshuset blir et fast og forutsigbart tilholdssted for barn og unges kulturaktiviteter og ikke blir konvertert til andre formål – men tvert i mot at samfunnshusets storstue med scene og sal blir bevart, betydelig oppjustert og forbedret til en standard som er tilfredstillende for denne type kunst- og kulturaktivitet.

Kulturlåven – en storstue for profesjonell scenekunst

Hva så med det profesjonelle scenekunstfeltet? Vel, på vegne at et samlet kunst- og kulturfelt er det en glede for Nesodden Kulturråd å stille seg bak planene om å etablere "Kulturlåven” på Tangen gård – et samlokalisert flerbrukshus for all profesjonell scenekunst på Nesodden.

Nesodden jazzklubb har i flere år jobbet iherdig for å få realisert et egnet lokale for profesjonell musikk- og konsertvirksomhet på Nesodden. Det som opprinnelig var tenkt som en jazzlåve på grunnen til den gamle låven på Nesoddtangen gård, er nå utvidet til å huse all profesjonell scenekunstnerisk virksomhet på Nesodden, innenfor allerede eksisterende plantegninger og estimerte kostnadsrammer.

Behovet for et kulturhus i Nesodden kommune har i mange år vært kritisk. I kommunens egen handlingsplan fra 2016, står det at et av hovedsatsingsområdene til kommunen er kulturarenaer. Det ble i forbindelse med kommunehuset Tangenten regulert en tomt mot nord-øst som det skal kunne bygges kulturhus på.

Behovet for egnede, permanente visningssteder for kommunens kunstnere og kulturarbeidere – og deres publikum –  blir stadig større, mens utsiktene for å få realisert lovnadene om et slikt sted ved kommunehuset Tangenten, virker stadig mer virkelighetsfjernt.

Derfor er det gledelig at Nesodden jazzklubb, initiativtager til prosjektet jazzlåven, nå inviterer det brede scenekunstneriske feltet på Nesodden med på etableringen av storstua Kulturlåven” – et fleksibelt produksjons- og visningssted ikke bare for musikk, men for ALLE typer profesjonell scenekunstnerisk virksomhet. Invitasjonen tas i mot med et rungende JA fra et samlet felt.

Realiseringen av Kulturlåven” vil være avslutningen på en årelang verkebyll for kommunen og kommunens politikere. Endelig kan man svare på behovet for et kulturhus til den store andelen av profesjonelle kunstnere og kulturarbeider her ute, og dét til en brøkdel av det et heleid kommunalt kulturhus ville kostet.

Et bredt kunst- og kulturfelt ønsker Kulturlåven bygget. Nå håper vi på bred politisk støtte for at det skal bli realisert, og ønsker at partiene forplikter seg til en slik løsning.

Signalbygget Kulturlåven – et attraktivt trekkplaster til kunstnerkommunen Nesodden

Kommunen har et uttalt mål om å trekke flere besøkende til halvøya, som vil stimulere og utvikle turistnæringen, såvel som de andre næringene her ute. Ved å realisere og markedsføre signalbygget Kulturlåven på Nesoddtangen gård, ved selve inngangsporten til halvøya vår, sender man et sterkt signal: På Nesodden tas kunst- og kultur på alvor!

Å tilby musikk, kunst- og kulturopplevelser bare et steinkast unna selve innfartsåren, kollektivknutepunktet Nesoddtangen brygge, vil man skape en møteplass med høy attraksjonsverdi ikke bare for kommunens egne innbyggere, men fra Oslo og omegn.

Kulturlåven vil bli et signalbygg over kunstner- og kulturkommunen Nesodden, et konkret symbol på det yrende kunst- kulturlivet vi har her ute, som publikum endelig vil få skikkelig utbytte av, og som samtidig vil være et massivt løft og generere verdier for hele opplevelsesøkonomien på Nesodden.

Plasserings- og arealmessig vil ikke Kulturlåven bryte med det opprinnelige fotavtrykket i landskapet. Tvert imot vil den representere en gjenreisning av opprinnelig bygningsmasse i volum, men med en fornyet, solid attraksjonsverdi for folk som ønsker å frekventere eiendommen og vil – som en følge av dette - berike hele området.

At kunstnerkommunens samlede scenekunstfelt nå står bak initiativet Kulturlåven er ikke mindre enn en historisk mulighet! Vi håper den gripes av våre politikere og kommunen!


1 comment:

Anonymous said...

Et fantastisk godt forslag med beliggenhet som er Nesodden verdig. I vår bilmobile hverdag må parkering prioriteres. Dog er beliggenheten utmerket for offentlig kommunikasjon. Brygge for fortøyning av privat båt trafikk. Lykke til. Dette heier vi på. Hilsen Rolf Wibe.