Sunday, July 7, 2024

Spesialpedagogikk til stryk: Hvordan vet kommunedirektøren at alt er i orden?














Statsforvalteren har utført kontroll med de spesialpedagogiske tiltakene i barnehagene.  Nesodden kommune fikk stryk. Sentralt var det at kommunen ikke hadde kontroll. På om alle med behov ble vurdert,  på om vedtakene var gode nok, om de som fikk vedtak faktisk fikk den oppfølgingen som var meningen. 


I AMTA 13 mai sier kommunalsjef Ronny Trogstad: Til tross for mangler i internkontrollsystemet, har dyktige fagpersoner i oppvekstfeltet holdt godt i oppgaven med å dekke barnas behov for spesialpedagogisk hjelp…..”    Tilsvarende  blir det, slik jeg oppfatter det, i  tjenesteutvalget også framstilt slik at det ikke er mangler ved den spesialpedagogiske praksisen, bare mangler i rapporteringssystemet.     I rapporten står det  “ Dermed er det vår vurdering at dere ikke etterspør og skaffer nødvendig informasjon…  


Hvis dere ikke har nødvendig informasjon - hvordan kan dere da vite at alle barn får den hjelpen de har krav på?  Har kommunedirektøren holdt opplysninger hemmelig for statsforvalteren?  Mener kommunedirektøren at kommunestyret  og innbyggerne skal godta en ubegrunnet påstand uten noen gjennomgang av det faktiske forhold?


Dette spørsmålet stilte jeg kommunaldirektøren i kommunestyret. Kommunaldirektøren fant ikke noen grunn til å svare på dette.  Ordfører tok heller ikke noe initiativ.   Jeg ber derfor kommunedirektør og ordfører  svare på spørsmålet her i AMTA.


En av møtedeltakerne fortalt selv om sønn som i 12 år på Nesoddskolen ikke hadde fått utredning eller oppfølging i forhold til dysleksi. Først da han begynte på Ski videregående kom tiltakene

Det hører med til historien at Nesodden gir spesialpedagogiske tilbud til langt færre barn en vanlig i norske kommuner. 


Rødt fremmet følgende vedtaksforslag


“Kommunestyret ber om å få seg forelagt  årlig statistisk rapport i samsvar med Statsforvalterens krav.  Kommunestyret forventer at rapportene gir et godt grunnlag for kommunestyret til å vurdere om vedtak kommer tidlig nok, om tiltak blir gjennomført og om sannsynligheten for mørketall. 


Flertallet, styrt av den vanlige alliansen med FrP, H og AP stemte forslaget ned. De vil ikke vite.  Er det ansvarlig?