Friday, February 9, 2018

Bortforklaringmaskinen

Ikke uvanlig festlokale for ungdom

Leder i oppvekstutvalget, Cathrine Kjenner Forsland (Ap), spurte i kommunestyret i januar om et oppslag i AMTA 8. desember , der en av kommunens ruskonsulenter beskrev festing og alkoholbruk ned i 13-års-alderen. Forsland refererte til AMTAs påpekning av at det var ventetid på såkalt ruskontrakt, en avtale mellom utsatt ungdom, skole og politiet. Hun spurte om 
  • hvor mange som var på venteliste, 
  • hva som kan gjøres for å få bort køen, og 
  • om rusmisbruket er så utbredt som artikkelen gav inntrykk av.
Ordfører svarte at det var tre stykker på venteliste da dette ble skrevet. Alle har nå fått tilbud. Han mente det kan diskuteres om det kan kalles venteliste når du har fått bekreftet at du vil få et tilbud.
Når du venter på et tilbud, står du ikke på venteliste?

Ordfører unngår å nevne at fjorårets budsjettkutt innebar innsparinger på stillingsbrøken som bl.a administrerer arbeidet med ruskontrakter (SLTkoordinator) med 219 000 kroner.

Ordfører konkludere med at situasjonen ikke er så ille som det framstår i Amta. Men vi skal selvfølgelig fortsette å følge med...

Så nå kan Kommunestyret lene seg tilbake og slappe av i vår kommune, der vi sammen skaper "det gode liv"?
Det er trist at ordfører og kommunestyret ikke tar seg bryet med selv å undersøke fakta, men velger å leve i sin egen koselige verden.

La oss foreslå at ordføreren tilbringer tre fredagskvelder med noen timers bussing sammen med ungdom som bruker baksetene i bussene til festlokale (I mangel av bedre alternativ). Da kunne han se en del av virkeligheten som han tydeligvis ikke kjenner til - eller ønsker å se. Kommunestyret har krav på grundige, faktabaserte svar, ikke på svar som tjener til å gjemme bort problemene.

Deretter kan han se på egne forslag og vedtak og hvordan de har medvirket til svakere oppfølging.

Rødt er bekymret for om kommunen klarer å møte utfordringene og om hvordan ungdommer som venter på tilbud blir fulgt opp.

Om ruskonsulenten, tradisjonen tro, får beskjed om at han har vært illojal, og at han heretter skal holde munn, løses ingen problemer. Det bare feier dem under teppet.  

Geir Christensen
Rødt

No comments: