Saturday, September 6, 2008

Da Bjørnemyrhallen fikk sin tornerose-søvn

På formannskapsmøte torsdag fikk Bjørnemyrhallen det forgiftede eple av AP og Høyre. Tornerosesøvnen blir minst 15 år med mindre det skjer dramatiske politiske endringer.

Forslaget fra Rødt om å starte planleggingen fikk som kjent bare KrF og FrP sine stemmer. SV stemte ærlig for å utsette saken på ubestemt tid fordi det ikke er økonomisk grunnlag for flere utbyggingsprosjekter.

Arbeiderpartiet og Høyre gikk for et forslag som i virkeligheten er likt, men som i opportunismen navn inneholder noe om å se på saken i budsjettdebatten. Det er bare tåketale for å skjule løftebruddet.

Kommunens økonomi er i alvorlig krise med et varslet stort underskudd i år samt at så godt som alle reserver er brukt opp. Fylkesmannen har varslet at han finner det nødvendig å veilede Nesodden i budsjettspørsmål i høst.

Av utbyggingsplaner finnes:

-Rådhus, ungdomsskole og kulturhus på Nesoddtangen til foreløpig ca 450 millioner

- Utvidelse av nåværende sykehjem og bygging av nytt kommer til å koste flere hundre millioner
- Ny barnehage(r) foreløpig beregnet til 55 millioner
- Flere nye boliger med bistand kommer til å koste flere 10-talls millioner
- Bjørnemyrhall vil koste flere 10-talls millioner.
I tillegg trenger skolene våre oppussing for nesten 100 millioner.
Alle vet at dette er langt ut over kommunens bæreevne. Budsjettdebatten i høst kommer til å handle om kutting. Av alle disse formålene – hva kan kuttes for de partiene som har det svinedyre prestisjebygget på Tangen som absolutt førsteprioritet?

Bjørnemyrhallen ble kommunehuset på Tangen sitt første offer og kommer ikke på noen alvorlig dagsorden før kommunehuset er nedbetalt eller byggeplanene er stoppet Av debatten kan vi allerede nå se at barnehagebygging, skoleoppusssing, og omsorgsbygg også kan bli ofret. I tillegg vil kutt i omsorgsoppgavene fort kunne komme på dagsorden.

For Rødt er det annerledes. Vi vil prioritere bygg for helseformål, barnehager og skoler først. Selv for oss er Bjørnemyrhallen i ytterkant av hva vi tror kommunen kan klare, selv om prestisjebygget på Tangen blir stoppet. Vi vil likevel prøve. Gymnastikk er obligatorisk skolefag som kommunen er lovpålagt å drive forsvarlig og for idretten er Bjørnemyrhallen prioritet nummer en. Hallkapasiteten er sprengt.


Hva som kan gjøres for å få råd til å bygge mer kommer jeg tilbake til i eget leserbrev. Det er helt unødvendig at en kommune ikke har mulighet til å løse oppgavene ovenfor i en så ufattelig rik stat som Norge.

Geir Christensen
Nesodden Rødt

No comments: