Tuesday, December 1, 2009

Statoilnedleggelsen - rød-grønn markedsliberalisme!

En lønnsom arbeidsplass på Fagerstrand skal legges ned. For Nesodden og Norge er nedleggelsen av Statoils fabrikk på Fagerstrand et svært kostbart vedtak. Enda færre arbeidsplasser i en av Norges mest næringsfattige kommuner skaper store utgifter til økt pendling og omstillingstiltak. Disse utgiftene er antakelig minst 10 ganger så store som de kronene Statoil ”tjener” på å samle produksjonen i Sverige. Dette før vi tenker på belastningen for de ansatte som nå mister arbeidet.


Ordfører Hintze Holm sier til Østlandssendingen at det er beklagelig at en offentlig eid bedrift bare tenker på bunnlinjen i budsjettet og ikke ser på samfunnsvirkningene. Svært godt sagt. Men tør du tenke tanken helt ut?


Hvem bestemmer i Statoil og er ansvarlig?


Hovedaksjonær i Statoil er staten. Stoltenberg-regjeringen bestemmer på generalforsamlingen hvem som skal være styre og hvilke retningslinjer de skal få. Stoltenberg er enig med de blå om at regjeringen ”ikke skal legge seg opp i foretningsdriften”. Sagt på en annen måte så er det regjeringens beskjed til Statoilstyret at de skal blåse i samfunnsvirkninger å bare være kremmere på markedet og ikke bry seg om annet enn ”bunnlinjen”. Stoltenberg er slik sett den ansvarlige for nedleggelsen på Fagerstrand.


Vil Hintze-Holm bryte med den markedsliberalistiske regjeringen vi har og delta i arbeidet med å bygge opp et politisk alternativ? ”Rød-grønn” markedsliberalisme svir akkurat like hardt som den åpne blå utgaven.


Geir Christensen

Rødt

No comments: