Wednesday, August 15, 2012

Barnehageplan eller spareplan?

Kommunestyret har vedtatt barnehageplan og lagt den ut på høring. Mindretallsforslagene har man ikke funnet det verdt å informere om, så vi legger fram noen av disse her med noen kommentarer.


En barnehageplan skal etter Rødt sitt ønske handle om å skaffe gode barnehageplasser ut fra barnas og foreldrenes behov. Det vi har fått framlagt, er mer en spareplan for hvordan kommunen kan drive billig ved å utnytte alle muligheter for å gi begrensede tilbud.

Dette ble debattert mye før og under det siste kommunestyremøtet før sommeren. Det var i utgangspunktet lite vilje til å gjøre noe mer enn absolutt minimum. Etter press kom det noe bevegelse. Rødt sitt forslag: « Målet er at alle som søker om det skal få barnehageplass når de trenger det og i størst mulig grad i nærmiljøet.» ble nedstemt av AP, H og Frp.

Hvem får plass?

Isteden ble det vedtatt en rund formulering om at det er et mål at alle skal få tilbud om barnehageplass fra fylte ett år. Det betyr i klartekst at flertallet i kommunestyret mener at det er uproblematisk at nyinnflyttede barn må vente i inntil et og et halvt år for å få plass i barnehage. Og målvedtak får liten betydning når AP og Høyre straks bruker anledningen til å nedlegge Blomsterveien med ca 20 barnehageplasser. Antallet plasser ble dermed redusert til omtrent det minimum som kommunen lovmessig er forpliktet til å dekke. Altså gjelder det nå å sørge for å få barn før 1. september. Barn som blir født fra og med 2. september, kan risikere å måtte vente et helt år ekstra - til fylte to år - på plass i barnehage. Hvor er logikken?

Unnfallenheten viste seg også i neste avstemning: Rødts forslag: Kommunen tar i perioden sikte på å øke antallet barnehageplasser med 140, i hovedsak småbarnsplasser. Det ble nedstemt av de samme partiene.

Kommunen sitter derfor uten noen målsettinger om å skaffe flere barnehageplasser. Når kommunen nå "følger utviklingen", er det bare for å se til at Nesodden oppfyller de lovpålagte minimumskravene.

Blomsterveien

Blomsterveien er ferdig regulert og kan utbygges raskt: Rødt foreslo følgende: «Det utredes at Blomsterveien barnehage med tilhørende park bygges ut med flere avdelinger. Kommunestyret ber rådmannen om vurdering av mulighetene i forbindelse med behandlingen av budsjett for 2013.» Forslaget ble nedstemt av AP og Høyre. Blomsterveien er nå helt ute av debatten. At Høyre gjorde kuvending i denne saken og hjalp AP med å nedlegge Blomsterveien barnehage etter først å ha stemt for videre drift, er egnet til å forundre.

Fra administrasjonen ble det hevdet at det ikke var søkere til Blomsterveien. I siste kommunestyremøte kunne Venstre legge frem en liste på 34 søkere. Administrasjonen - godt oppbacket av hovedverneombudet - gav inntrykk av at barnehagen var i så dårlig forfatning at den burde stenges av verne grunner. Videre drift ville kreve oppussing/investeringer for store beløp. Det var MEGET vanskelig å få utlevert «skrekkrapporten», men da man endelig fikk tak i den, skulle det ikke noen voldsom lesekunst til for å forstå at rapporten dreide seg om behov for vanlig vedlikehold, til bagatellmessigere forhold som vasking og sikre støpsler. Verken foreldre eller ansatte kjente seg igjen i "skrekkscenariet".

Jaer

Utbygging i Jaer krets ble også nedstemt.

Barnehageplass i nærområdet?

Forslag om formuleringer som fokuserte på nærbarnehager i gangavstand hvis det er mulig, ble også avvist. Det er eksempler på at foreldre har måttet takke nei til barnehageplass fordi de ble tilvist plass på Fagerstrand - og bor helt nord på Nesodden. Det ville ha betydd en forlengelse av "arbeidsdagen"på nær to timer for foreldre og barn som allerede sitter i "tidsklemma". Hva slags familiepolitikk er det? Og hva slags miljøpolitikk er det? at man skal måtte kjøre flere mil ekstra hver eneste dag for å få brakt og hentet barn i barnehage?

Her skulle det være mange spørsmål å gripe fatt i for foreldre og ansatte. Høringsfristen er 10 september.

Kjellaug Myhre og Geir Christensen

Rødt

No comments: