Etter å ha jobbet hardt for å unngå motstand mot et vaklende KS i konflikten med lærerne velger Sandberg å gå ut med positiv holdning til lærerne dagen etter at streiken er avsluttet. Kanskje litt sent? I leserbrevet 2/9 kommer ordførerens rolle klarere fram:
Etter å ha holdt skjult kommunenes stemmegiving under hele streiken innrømmer Sandberg etterpå at kommunen stemte ja til det forhandlingsresultatet som framprovoserte streiken. Hun forsvarer det med at forslaget var anbefalt av Utdanningsforbundet. Hun nevner ikke at det var forkastet av tre andre forbund (hvorav to LOforbund) og at disse var i streik når hun valgte å si ja.
Hun begrunner sin motstand mot at kommunestyret skulle uttale seg om KS sine krav til arbeidstiden at hun ikke vil sette til side den frie forhandlingsretten. Den frie forhandlingsretten handler nettopp om at partene må fire på krav for å komme til enighet. At vi på arbeidsgiversiden ber våre forhandlere om å fire på krav truer ikke forhandlingene – det hjalp forhandlingene videre.
Det sammenligner hun med tvungen voldgift. Tvungen voldgift er å frata partene forhandlingsrett. Det er ikke det samme som å fire på kravene. Ordføreren blander begrepene.
Sandberg presterer å si at den oppfordringen 11 av kommunestyrerepresentantene på Nesodden kom med til KS om å trekke kravene til endringer i arbeidstidsavtalen var et angrep på streikeretten. Hvordan klarer hun å få et ønske om å etterkomme de streikens krav til å bli et angrep på streikeretten? Ordføreren blander flere begreper.
For å dekke over kommunestyrets ansvarsfraskrivelse hevder hun at myndigheten til å godta forhandlingsresultat i KS er delegert til et kommunalt forhandlingsutvalg etter § 10.2. Kommunestyret kan delegere oppgaver til utvalg. Det krever et delegeringsvedtak, normalt et reglement for utvalget, at møter annonseres og gjøres åpne for publikum og at det føres protokoll. Vi har bedt om å få oversendt dette og ser fram til svaret. Se på kommunens hjemmeside om politiske utvalg å se om du kan finne noe om forhandlingsutvalget?
I ettertid gjør hun et poeng av et forslag til uttalelse fra Arbeiderpartiet på fylkeskonferansen til KS om lærernes arbeidstid. Hun nevner ikke hva det inneholdt og det står ikke noe om et slikt forslag i referatet fra møtet.
Hun hevder også at saken ble drøftet i Formannskapet. Jeg har ikke funnet noe i referatene fra Formannskapet om dette?
Sandberg velger å gjøre Rødt til fienden. Hun underslår at 5 partier (SV, MDG, V og KrF) og utbrytere fra Arbeiderpartiet har stått sammen om å støtte lærerne. Hun prøver å gjøre Rødt til fiendebilde ved å overse de andre.
Ordfører Sandberg mener selv å forholde seg til de etablerte spillereglene. Det er imidlertid ikke noen etablerte spilleregler som sier at kommunestyret skal stå last å brast med krav fra KS. Svært mange politikere har uttalt seg mot KS sin agressive linje og det er en av årsakene til at lærerne vant. Å drive konflikt med lærerne uten klart mandat fra kommunestyret, slik Sandberg gjorde, er i strid med alle demokratiske prinsipp og spillereglene i arbeidslivet.
Det hadde vært fint å kunne diskutere sak, kommunestyret sitt arbeidsgiveransvar og ordførerens rolle som representant for kommunestyret, ikke bare høre dårlige bortforklaringer.
Nesodden Rødt
Geir Christensen
No comments:
Post a Comment