Friday, August 21, 2015

Opplysningene som AMTA ikke vil ha

AMTA stiller det ledende spørsmålet i sin meningsmåling om hvor kommunen skal ta de «4 millionene som lokal legevakt koster ekstra fra». I AMTA 20/8 fortsetter Lundefaret å behandle 4 millioner i ekstrakostnader for lokal legevakt som en absolutt sannhet. I over et år har en mye billigere løsning vært kjent. I legevaktavisen april 2014 fikk Rådmannen følgende svar:

«Nittedal – legevakta som lønner seg

Rådmannen legger på nytt fram regnestykker som sier at kommunen vil få merutgifter på mellom 4,1 og 5,7 millioner på å etablere døgnlegevakt på Nesodden. Det står i sterk kontrast til professor Claussen som mener lokal legevakt kan drives billigere. Hvem skal vi tro? Kan andre kommuners erfaring komme oss til gode?

Som jeg nevnte tidligere er Nittedal den Akershuskommunen som ligner mest på Nesodden demografisk. Nittedal har 22000 innbyggere og ligger i en sidedal til Romerike med bedre kommunikasjoner til Oslo enn Romerikskommunene.

Nittedal legevakt har et budsjett totalt på 5,142 millioner i 2014 for døgnlegevakt. (Inklusive daglegevakt men uten husleie) Utenom dagtid består legevakta av en lege og en sykepleier.  Når de regnet på kostnader i forhold til å kjøpe seg inn på interkommunal legevakt på Romerike regnet de merkostnadene til ca 800 000 ved lokal legevakt. Men tilleggstjenestene legevakta utfører sparer kommunen for mer enn dette:  Sykepleierne brukes i tillegg til legevakt til andre formål. Bl.a.: 
- 40% stilling med miljørettet helsevern.
- Administrasjon og vakt i forhold til trygghetsalarmer
- Datateknisk oppfølging av helsenettet.
- Vaksineprogrammer
- Oppgaver i forhold til kriseteamet

Det viktigste er allikevel at kommunen kan gi et bedre tilbud til innbyggerne.

Med legevakt på sykehjemmet har Nesodden adskillig bedre muligheter enn Nittedal til å kombinere arbeidsoppgaver. Dersom vi forutsetter at administrasjonen på Nesodden ikke har flere tommeltotter enn de har i Nittedal vil altså økonomiske vurderinger tilsi lokal legevakt på Nesodden.» 

Nesodden billigere

På Nesodden må utgiftene til Ski legevakt, transportstøtte og daglegevakt trekkes fra og vi får en modell for legevakt på Nesodden til en ekstrakostnad på ca en million, totalt 4,3 millioner. Rådmannen ble utfordret på å forklare hvorfor vi på Nesodden måtte gjøre det dyrere, men valgte å ikke svare. Fra april 2014 til dags dato kan jeg ikke huske at AMTA har referert dette eksempelet eller noen andre argumenter mot rådmannens 4 millioner. Eksempelet er presenterte for Lundefaret, men han tier om det.

I hans tall fra Nes glemmer han å nevne at lokal legevakt i Nes til knappe 7 millioner ble stilt opp mot interkommunal legevakt til over 6,5 millioner. Hvorfor både lokal og interkommunal legevakt koster mer på Romerike sier Lundefaret intet om. Da kan tallene heller ikke sammenlignes med Ski slik han gjør.

Nå er det min oppfatning at vi kan få til døgnlegevakt billigere enn dette. Rett og slett fordi en samordning med sykehjemmet kan utnytte dødtiden til sykepleierne på legevakt mye mer omfattende enn de de får til i Nittedal med legevakt i Rådhuset.

Eksempelet setter så store spørsmålstegn ved rådmannens framlegg at det hadde vært naturlig for AMTA å grave i hvordan han kommer fram til slike voldsomme kostnader og hvorfor Nittedal kan gjøre det så mye billigere. Eller følge opp de spørsmålene jeg stilte ham i kommunestyret om dette. AMTA har stukket fingrene i ørene og nektet å høre og repeterer isteden en allerede motbevist påstand som en sannhet. Så beskylder de til overmål legevaktstilhengerne for å ikke ha argumenter. Det er ikke folkeopplysning. Å legge påstanden inn i en spørreundersøkelse som «sannhet» er en påvirking av intervjuobjektene som er utilbørlig.

Geir Christensen

ps

Det finnes ikke et regnestykk som sier sannheten om kostnadene ved lokal døgnlegevakt. Det avhenger av hvordan et kommunestyre velger å organisere dette og i Nesodden – om hvor god samhandling du får til mellom sykehjem, lokal øyeblikkelig hjelp og legevakt. Det krever at administrasjonen utfordres på hvordan dette kan samordnes, noe rådmannen ikke har utredet. En slik utredning kan gi politikerne svar som gir grunnlag for valg av legevaktsopplegg og prisen på dette. Det kan resultere i både billigere og dyrere løsninger enn vi i dag har med Ski.

Det vi kan konstatere er at tre Akershuskommunener som har gjort slike vurderinger har kommet fram til lokale løsninger til omtrent samme pris som interkommunal legevakt men med bedre kvalitet.

No comments: