Saturday, April 8, 2017

Ulovlig kontrakt om omsorgsboliger: Hva AMTA ikke skriver

Når AMTA, en uke etter Østlandssendingen og Nesoddposten, skriver om dommen Nesodden har fått for «ulovlig direkte anskaffelse», er det viktige poeng som ikke kommer fram.

  • Avgjørelsen handler om å gi et stort selskap særfordeler og tildele en kontrakt uten reell konkurranse.
  • Kritikken Rødt reiste her handler om akkurat det samme som vi har kritisert flertallet for i Signalensaken – særbehandling av et firma. (For utleie av tomt gjelder ikke samme regler om offentlige anskaffelser, men hadde saksbehandlingsreglene knyttet til offentlige anskaffelser blitt lagt til grunn ville Signal-saken fått et helt annet forløp. Dette er saksbehandlingsregler som skal sikre likebehandling og reelt innsyn i saksgangen og som Nesodden kommune også bør følge i lignende saker som f.eks. utleie)
  • Kommunen brukte en dyr forretningsadvokat til å føre saken for seg. Kommunens advokat Kjell Andre Honerud fra advokatfirmaet Føyen Torkildsen uttalte til Akershus Amtstidende 7.7.16 vedrørende Rødt sin klage at «Rødt er totalt på viddene» KOFAs krystallklare avgjørelse viser at kommunen nærmest er blitt holdt for narr av dette advokatfirmaet. Ordfører Sandberg har enda ikke kommentert denne uttalelsen og valg av advokatfirma på vegne av kommunen.
  • Ordfører, og flertallet, valgte å lytte til dette advokatfirmaets påstander, framfor advokatene til Kommunenes sentralforbund som frarådet avtalen fordi de mente den var ulovlig. Å lete fram en advokat til støtte for sin politikk er ikke så vanskelig når det er klart hvilken konklusjon kommunen ønsker!
  • Rådmannen tilrår, utfra en vurdering av at kommunen ikke risikerer særlig straff, å fortsette den ulovlige kontrakten. Han synes det er et omdømmeproblem, men drøfter ikke engang om det er et etisk problem å videreføre en ulovlig kontrakt.

Det som denne saka nok en gang viser, er at det er et flertall i kommunestyret (H/AP) som bruker sin makt til å presse igjennom beslutninger uten hensyn til hvilke innvendinger som reises og hvilke faglige råd som gis. Har vi fått en kommune hvor en saklig dialog er erstattet av et «flertallstyranni» som alltid vet best og hvor likebehandling og respekt ikke står høyt i kurs. Her trengs en grundig opprydning.

No comments: