Friday, March 27, 2020

Korona, arbeidsløshet og økonomisk ruin



x


Det synes ​som kommunen gjør et grundig arbeid for å begrense spredning av​ koronasmitte. Imidlertid har​ koronatiltakene utløst en økonomisk krise som rammer mange hardt. Antall arbeidsledige på Nesodden har økt fra 207 7. mars til 883 24. mars. Mer enn fire ganger økning på 17 dager er foruroligende. Vi kan forvente at antallet arbeidsledige øker. De som mister inntekt kan fort oppleve at boligen går på tvangsauksjon. De vil tape stort, mens finansinstitusjoner som kjøper kan sko seg grovt på ulykkene. Paradokset i dag er at inkassoselskapene vil øke sin fortjeneste i takt med at arbeidsfolk, frilansere og andre, ikke får full lønn eller mister inntekt. For at staten skal kunne finansiere forslagene under er det viktig å sørge for at tiltakspakker til næringslivet ikke brukes til personlig berikelse.
Folks hverdag må sikres, skal samfunnet vårt komme oss velberget gjennom pandemien. Her trengs både kommunale og statlige tiltak.
Tiltak:
Rødt vil derfor i formannskapet 1. april foreslå at kommunen gjør vedtak om kommunale tiltak og krav til staten:
- Krav til Staten: Fritak for renter og avdrag for de som er arbeidsløse. (Eventuelt maksimal rentesats lik styringrenten til Norges Bank – for tiden 0,25%)
- Krav til kommunen: Fritak eller utsettelse for kommunale utgifter m.m. for de som er arbeidsløse.
- Krav til Staten: Ekstraordinære overføringer fra staten til kommunene som dekker kostnader til koronatiltak, sosial støtte og andre tiltak gjennom NAV, tapte kommunale utgifter og tapte skatteinntekter
- Krav til Staten: Suspensjon av mulighetene for inkasso, forsinkelsesrenter og tvangsinndrivelse mot de som har mistet inntekten så lenge arbeidsløsheten varer
- Krav til Staten:  Det må innføres forbud mot at selskaper som gis statlig lånegaranti eller statlige støtteordninger, betaler utbytte. 

Rødt kommunestyregruppe
Helge Seeser Hoff
Geir Christensen

No comments: