Thursday, March 2, 2023

Mens vi venter på Godot: Strømprisene ned? Eller bare stemmetallene opp?













Balstad og Lorentzen (AP) drøfter i AMTA 22/2 hvordan vi kan få ned strømprisene. Tiltakene handler om forsøk på å fri Norge fra EUs grunnregel om fri flyt av varer(strøm) og sterkere politisk styring over strømprisene. I tillegg til Rødt har tunge deler av fagbevegelsen tatt til orde for lignende tiltak. Gode intensjoner.


De siterer Stoltenberg som i oktober 1994 svarte på spørsmål i Stortinget: «Et norsk medlemskap i EU vil ikke påvirke norsk politikk når det gjelder priser på elektrisk kraft». Videre at EØSavtalen heller ikke gjør det. De klarer imidlertid ikke å se at dette var en av mange politiske løgner fra en partileder godt plantet i kapitalistisk globalisering.


Jeg skal ikke spekulere i om det er hull i EØSavtalen eller ACER som gjør det mulig å få unntak fra selve grunntanken i EU om fri flyt. Det kan vi bare finne ut hvis vi får en norsk regjering som vil prøve ut mulighetene. Regjeringen Støre, selv med SP med på laget, vil ikke det.


Vi ønsker Balstad og Lorentzen lykke til med sitt forsøk på å snu AP. Mange har prøvd. Ingen har lykkes. AP er et parti som (sammen med H med flere) systematisk har sørget for å få den norske strømmen ut i det europeiske kraftmarkedet.

Folk som ønsker offentlig og nasjonal styring med strømmen i Norge må finne andre partier.


Nesodden Rødt

Geir Christensen



No comments: