Monday, June 19, 2023

Omstillingsprosjekt, eller å spare seg til fant!




































Onsdag 21 juni vedtar kommunestyret en rapport fra administrasjonen som legger føringer for innsparings- og inntjeningstiltak for neste økonomiperiode. Bakgrunnen for rapporten er et vedtak om å spare 18-30 millioner innenfor neste perioden.

Rapporten presenterer ca 30 ulike tiltak som potensielt kan føre til innsparing, eller økte inntekter for kommunen.
En del av de nevnte tiltakene er fornuftige og er rettet mot modernisering, bruk av bedre teknologi i kommunale tjenester og bedre samarbeid og kommunikasjon. Disse har vi all grunn til å støtte.

Men, rapporten omtaler også en rekke tiltak som Rødt mener er problematisk å gå god for.

1. Det foreslås å slå sammen barnehager ti 7-8 avdelingers barnehager. Dette mener vi er å overse all veldokumentert kunnskap om at mellomstore barnehager (3-4 avdelinger) har best trivsersfaktor for både barna og ansatte. I tillegg til det mener Rødt at prinsippet om nærbarnehage, optimalt i gåavstand ifra hjemmet er god familiepolitikk.

2. Det foreslås en økning i gebyrene til SFO, kulturskolen og andre tjenester. Dette mener Rødt blir et veldig usosial tiltak. I så fall bør da kommunen diferensiere gebyrene etter inntekt og da er det tvilsomt at det blir noe gevinst etter hele denne operasjonen.

3. Investeringene forskyves fram i tid. Med andre ord blir Myklerud skole sjøvet langt ut til etter 2034 og Fagerstrand kommer ikke til å få en ny eller rehabilitert skole for minst ti år til. I mens barna på Fagerstrand venter på Godot blir masse penger kastet ut av vinduet på vedlikehold av den gammel skolens byggemasse.

4. Det foreslås at kommunen skal fortsette med flathogst. Det var ikke lenge siden at mange av de rødgrønne partier tok til ordet for slutt av flahogst på kommunal grunn. Men nå er innsparings iveren så mektig hos de fleste at selv miljø og naturverdier må vike.

5. Avvikling av vintervedlikehold og opphør av veilys på velveiene ligger også på administrasjonens bord.

De ovenfor nevnte tiltak er blant de mest problematiske i hele rapporten.

Kommunedirektøren har helt rett i at inntektene kommunen har i dag ikke strekker til. Da bør den politiske oppgaven være å skaffe disse midlene. De som taler om skattelett for de rike og samtidig lover gull å grønne skoger snakker ikke sant. De bygger bevist ned velferdsnorge.

Rødt vil derfor foreslå følgende:

Vi ber kommunedirektøren gjennomgå mulighetene for å øke kommunens inntekter. Helt sentralt er:

Muligheter for å påvirke Stortinget til å la kommunen beholde større andel av skattepengene. Krav om at staten skal kompensere kommunene for økte strømutgifter.

Olga Papalexiou
Rødt

No comments: