Monday, January 1, 2024

AP skryter av å verne Bergerskog. Hmmm?

 

Bergerskog. Ca 1/3 av denne sammenhengende 

skogen er ikke Bergerskog i følge AP.


Bergerskog er det vanlige navnet på det sammenhengende skogsområdet som ligger sør og øst for Berger skole, øst for fylkesvei 156 og nord for Hellvikveien/fylkesvei 1410. Skogområdet er det siste, større området med skog i Hellvik/Bergerområdet som står igjen etter en svært stor utbygging de seneste 30 årene. Området har viktige naturverdier og stor betydning som nærskog for skolen og beboerne. Kampen for å verne Bergerskog har pågått i flere 10-år.

APs Lorentzen, Aavitsland og Høvik skryter av å ha vernet Bergerskogen: «Dette har Arbeiderpartiet både støttet fullt ut og medvirket til.» (AMTA 20.12.23)
Litt historieoppfrisking:
I 2015 vedtok kommunestyreflertallet (AP, H og FrP) en reguleringsplan som medførte nedbygging av Bergerås, den største tomten i skogen. Rødt med flere mente dette var så alvorlig ødeleggelse av verdifull natur at vi krevde lovlighetskontroll fra Fylkesmannen. Vi fikk mye tyn for dette av bl.a. AP den gangen. 
Sammen med klage fra en rekke miljøorganisasjoner medførte kontrollen at Fylkesmannen opphevet planen fordi miljøspørsmål ikke var tilstrekkelig avklart.
Hvoretter kommunestyret med AP i spissen  igjen vedtok en nesten identisk plan. Igjen krevde vi lovlighetskontroll fra Fylkesmannen (nå Statsforvalteren). Hvoretter Fylkesmannen på nytt opphevet kommunestyrets vedtak.
Deretter sørget det samme flertallet i kommunen for å anke Fylkesmannens avgjørelse inn for Departementet. Departementet opprettholdt Fylkesmannens vedtak.
Når alle ankemuligheter var oppbrukt ga kommuneadministrasjonen seg og foreslo området sonet tilbake fra boligområde til LNF(landbruk, natur og friluftsliv). Dette ble enstemmig vedtatt.
Mener virkelig AP at dette er å medvirket til vern av Bergerskog? 
Nå reklamerer de for neste «miljøvennlige» utbygging i Bergerskog.
Hva er Bergerskog?
For de som ikke er lokalkjent: Området består av 4 store tomter:
Bergerås 63 mål  
Til Bergerås 59 mål
Ekely 23 mål og
Skjønhaug 34 mål
samt en rekke mindre eiendommer 
Skjønnhaug (Hellvikveien 46) er det sørøstre hjørnet av Bergerskog. Men ikke for AP. De har trukket en vilkårlig linje midt inne i skogen og nekter for at Ekely og Skjønhaug hører til Bergerskog.
AP har altså prøvd alle muligheter for å få bygget ut den største tomten samt mener at to av fire større tomter ikke er Bergerskog.
Kan dere forklare hva dere egentlig vil verne? For oss som bruker skogen er det litt uforståelig.
Olga Papalexiou  
Geir Christensen
Rødt

No comments: