Thursday, December 14, 2006

Skatteparadiset

Venstres skattelette for de rike og skatteøkninger for fattigfolk.

Terje Johansen fra Venstre mener Arbeiderpartiets påstand om at Bondevikregjeringen gav skattelette til rikfolk er feil.(ØB 3. november) Sannheten er at stortingspartiene sammen har laget Norge til ett skatteparadis for rikfolk og har skjerpet beskatningen av fattigfolk.

To eksempler:

1. Mens lønnsinntekter beskattes progressivt i Norge har arbeidsfrie inntekter av typen avkastning på aksjer en flat skatt på 28 %. Her har Stortinget gått inn for å beskatte rikfolk langt lavere enn ærlig arbeid. Men det var ikke nok for Terje Johansen og Stortinget. De siste årene har derfor aksjeeierne fått ett skattelettebidrag. Dette bidraget er identisk med 28 % aksjeskatt. De har altså fått tilbakeført hele sitt skattebidrag og har i realiteten ikke bidradd med en krone. I 2005 ble 27,8 milliarder kroner tilbakeført til aksjeeiere. Over 18 milliarder gikk til eiere som hadde over 1 million kroner i avkastning. Fra 2006 er reglene endret. Skattelettebidraget er i år fjernet og erstattet av ett nytt regelverk som gjør det noe vanskeligere for små aksjeeiere å slippe unna de 28 % skatt på utbytte. For store derimot, er det frivillig å betale skatt på aksjeavkastning.

2. Den raskest økende skatten i Norge kalles gebyrer. Oppfinnsomheten er stor, både i fattige kommuner og i ett fatig offentlig helsevesen. Disse gebyrene rammer de fattigste hardest. Eksempelvis handikappede som ikke er arbeidsdyktige. De blir tidlig trygdet og møter gebyrveldet med de dårligste forutsetningene. Samlede inntekter på gebyrer utgjorde i 2006 tilfeldigvis ca 27 milliarder kroner.

Det triste er at de fleste Stortingsvedtak som har skapt denne bakvendte verden er gjort enstemmig. Jeg vil derfor utfordre Venstre og de andre stortingspartiene til følgende:
1. Sikre minimum 28 % skatt på aksjeavkastning. 2. Avskaffe gebyrsystemet så langt som mulig. (Gratis reseptmedisin og medisinsk behandling, gratis barnehager og SFO osv.) 3. La det resterende overskuddet gå til kommunene slik at de kan utvikle bedre skoler og omsorgstilbud.
Dette er ett enkelt forslag som er lett å gjennomføre. Bør kunne støttes av alle som ikke er kjøpt og betalt av sheriffen av Nottingham eller noen av hans etterkommere.
Geir Christensen Akershus Rød Valgallianse

No comments: