Saturday, April 18, 2009

Sykehusene må ut av markedsstyring

Åpent brev til Akershus Arbeiderparti.

Sykehusene Stensby, Ski og Blakstad er truet av nedlegging. Ahus er overfylt fra det er åpnet. Follo sykehus blir forsøkt gravlagt. Sylvia Graham (H) og Gunvor Eldegard (AP) stod på Ski Torg før forrige valg å lovet Follo sykehus igangsatt. De løy velgerne rett opp i fjeset. Psykiatritilbudet er svekket tross forsøk fra regjeringen på å øremerke mer midler.

Bakgrunnen for at utviklingen for sykehusene er den såkalte helsereformen som Arbeiderpartiet gjennomførte med støtte fra Høyre og FrP. Den tok sykehusene vekk fra fylkeskommunene og staten og erstattet det med helseforetak. De har et styringssystem hentet rett ut av aksjeloven.
Økonomer og byråkrater har tatt over styringen av sykehusene, som nå drives som selvstendige bedrifter uten direkte folkevalgt kontroll. Hovedfokus har blitt økonomisk inntjening og kvantitet på bekostning av faglig kvalitet, utdanning og forskning. Dette fokuset demoraliserer helsepersonellet, går utover de mest syke og har ført til nedlagt akuttberedskap og avdelinger flere steder

Byråkratiet har vokst betydelig, både i antall og lønnsnivå. Sykehusreformen har videre fremmet framveksten av mange nye private sykehus, sykehus som gir de friskeste syke økt prioritet, og ikke utdanner nye helsearbeidere eller har akuttberedskap fordi dette er ulønnsomt.
Også i Arbeiderpartiet er det nå debatt om denne markedsliberalistiske reformen. Aust-Agder Arbeiderparti har foreslått reformen reversert. En tilsvarende reform i Skottland nå er under avvikling.
Mitt spørsmål til Akershus Arbeiderparti er:
Vil dere støtte et forslag om å avvikle helseforetakene og tilbakeføre sykehusene til folkevalgt styring på landsmøtet som kommer? Vil dere fjerne den markdsliberalistiske styringsmodellen med stykkprisfinansiering og regler fra aksjeloven?

Geir Christensen
1. kandidat for Rødt i Akershus til stortingsvalget

No comments: