Tuesday, July 14, 2009

Sykehusreform for byråkrati og privatisering.

VG skriver i dag (14. juli) at sykehusene de siste 10 årene har fått 3400 nye i administrasjonen og 2500 nye leger. (Som også må bruke stadig mer av arbeidsdagen siden på administrative oppgaver.) Helsekøene øker mens kronene ruller.

Byråkratiseringen er politisk vedtatt av AP, H og FrP på Stortinget og heter helseforetak. Når helseforetak ble vedtatt betydde det at politisk styring ble avviklet og at sykehusene skulle styres på samme måte som aksjeselskap. Stykkpris og bedriftsstyrer ble innført for å tilrettelegge for konkurranse. Da må sykdom veies og måles og legges ut på anbud. Til det trengs en hær av økonomer og regnskapsmedarbeidere og kontrollører. Det kan internasjonal helseindustri og noen nasjonale helsespekulanter tjenes seg rike på.
Taperne er offentlige skattekroner og pasientene. Vi som pasienter blir redusert til vare og får stykkpris.

Av all slags privatisering er vel å privatisere helsevesenet og å styre det etter aksjeloven det mest håpløse. I Skottland har de snudd og opphevet systemet med Helseforetak.

Jeg utfordrer Stortingskandidatene i Akershus til å si klart fra om de vil fortsette med helseforetak og privatisering av helsevesenet eller om de vil støtte Rødt sitt krav om at sykehusene må tilbakeføres til politisk styring.

Geir Christensen
1. kandidat for Rødt i Akershus

7 comments:

Anonymous said...

Det er jo ikke privatisering. Det er likefullt offentlig.
Voldsfinansiert (skatt) helsevesen funker uansett elendig. Problemet med helsevesenet er at det *ikke* er privatisert, og at staten har monopol på helsetjenester.
Når staten skal prøve å leke "bedrift" internt når de har folk som ikke har noe personlig ansvar er det recipe for disaster.
Privatiser velferden før den raser sammen. Velferdsstaten dreper. Folk dør i helsekø under det offentlige.

Geir Christensen said...

Staten leker aldri "intern bedrift" uten for å tilrettelegge for "ekstern bedrift". Stadig flere oppdrag fra helseregionene legges ut på anbud og stadig flere private, enten det er klinikker, røkeninstitutt eller laboratorier får oppdrag. Hele vitsen med Helseforetak var å legge til rette for at private skal kunne tjene penger på helsa di.

Geir Christensen

Anonymous said...

Da snakker du kanskje om tjenesteutsetting og korporatisme. Det gir brukeren like lite valg, siden det er staten som uansett er oppdragsgiver.

Slik helsevesenet har vært og slikt det er nå vil folk fortsette å dø i helsekø etc. Slik går det når man får betalt uansett ved å true uskyldige med fengsel.

Løsningen er da selvfølgelig å privatisere helsevesenet 100%, der hvor det vil være konkurranse i alle kundesjikt, og at de faktisk vil lide for sine feilgrep.

Anonymous said...

Enig med at målet bør være full privatisering. Staten må fokusere på kravstilling og kontroll av foretakene, som f.eks. i restaurantbransjen.

Jeg sa ikke nå at det er greit å behandle syke folk omtrent som en pizza :-) t

Geir Christensen said...

Anonymus drømmer om et gammeldags (I den grad noe som ligner har eksistert)frikonkurransesamfunn. Det krever mange konkurrenter. Da måtte bedrifter som har mer enn 10%av et marked tvangsoppløses og 95% av arbeidstakerne i Norge miste jobben. Det her helt umulig.

I dagens helsevesen er det motsatt. Det er leger med spesialkompetanse (studier betalt av staten) som sammen med pengefolk starter privatklinikker og tjener grovt på å lage en monopolsituasjon. Privatisering betyr nesten alltid å overføre et offentlig monopol til private hender. Da staten formelt er demokratisk styrt så har vi i alle fall litt inflytelse, men over private monopol har vi ingenting.

Anonymus bidrar altså til det stikk motsatte av hva han prediker. Å skape monopoler som har sterk kontroll over livene våre.

Løsningen ligger i det motsatte. En plan for at vi vanlige mennesker skal få makt over monopolene - om det heter sykehus eller DNB/NOR.

PS Et offentlig helsevesen er billigere, mer rettferdig, og mer effektivt en der private aktører og din private lommebok bestemmer hvilke tilbud du skal få.

Anonymous said...

I want not concur on it. I think warm-hearted post. Specially the designation attracted me to read the sound story.

Anonymous said...

Amiable dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.