Wednesday, May 30, 2012

Forskjells Norge,politikergodtgjørelser og tariffoppgjøret 2012

Kommune og statsansatte er i streik.Kommunene og staten (Stoltenberg) tilbød 3,7 %., en halv prosent mindre enn frontfagene (som i tillegg har lokaleforhandlinger).
Samme dag som streiken brøt ut, behandlet kommunestyre på Nesodden sine egne godtgjørelser. Ordfører fikk årslønn på 676 538 kroner, et lønnstillegg på nesten 30 000 kroner samt ordnet seg slik at lønna(og andre kommunale godtgjørelser) følger hva stortingsrepresentantene bevilger seg i lønn. Noe moderert etter at første forslag skapte sterke reaksjoner, men fremdeles et solid lønnshopp og en tydelig binding til de velbeslåtte i samfunnet. Endringene ble vedtatt med varierende flertall, men H, FrP, V og AP stod samlet om alle.

Lønnsforskjellene øker dramatisk. Mens toppledere i offentlig eide bedrifter økte millionlønna si med18 % i fjor (NRK nyheter 29. mai) så er begynnerlønna for ufaglærte i kommunene 239 800 kroner i året. Det siste er hva vi tilbyr ungdom som skal kjøpe seg bolig og etablere familie.

Streiken handler om at offentlig ansatte, kvinnelønn og lavtlønte skal ikke sakke etter. Samt at innleie ikke skal lønne seg på grunn av lavere pensjonsutgifter.

Det sier mye om den rød-grønne regjeringen at den ikke en gang tar såpass hensyn til sine egne kjernevelgere at den vil innfri krav om lønnsjustering på same nivå som i privat sektor, og tiltak i forhold til innleid arbeidskraft.

Forskjells Norge vokser ikke ut av misforståelser, men er et tydelig uttrykk for “de rikes revolusjon”. Politisk er de fire markedsliberalistiske partiene, H, FrP, V og AP hjelperne deres, både sentralt og lokalt.

Det kan være naturlig å spørre Aps representanter, som er de mest hyklerske av de fire, om hvorfor de stemmer for økte lønnsforskjeller.

Til kommunens ansatte, som kan bli tatt ut i streik, vil jeg antyde at samme krav som det politikerne unner seg ikke kan møte anstendig motstand:
-Øke begynnerlønna med minst 30 000
-Regulering i takt med stortingslønna.

Geir Christensen

1 comment:

HaraldHF said...

Oppgjer i prosent er berre for å skjule ein medviten politikk for auke mellom rike og fattige. Kan du få inn alle tillegga i kroner slik at dette jukset ikkje vert skjult?