Monday, June 11, 2012

Full barnehagedekning?

“Det er et mål for Nesodden kommune at alle som ønsker det skal få tilbud i sitt nærmiljø” vedtok kommunestyret i vinter. Rådmannen er ikke glad for det og vil heller at vi skal forholde oss til barnehagelovens § 12a når kommunestyret skal vedta ny barnehageplan 21. juni.
Han vil fraskrive seg kommunalt ansvar for 3 grupper barnehagebarn:

1. Tilflyttende barn kan nektes plass i opptil halvannet år. De som søker opptak etter fristen 1. februar kan nektes plass før august året etter. (Vi vet ikke om dette er juridisk holdbart, men blir tolket slik) I følge rådmannen handler dette om 60-70 plasser. Det han ikke skriver er at mange flytter ut av Nesodden også, så det kommunen trenger er et lite overskudd for å dekke innflyttingsoverskuddet. Gjetningsvis 10-20 plasser

2. De som fyller et år etter 1.september. Det er gjennomsnittlig 16 barn hver måned. Krever altså ca 16 ekstra plasser i september voksende til ca 160 plasser i juni. Dette er kostnadskrevende, men altså svært viktig for foreldrene som ikke har permisjonsrettigheter.

3. Barn under ett år. Vi har 44 uker (10 måneder) lønnet svangerskapspermisjon etter fødsel nå. Det vil bare være i unntakstilfelle som ved store sosiale problemer eller barseldød m.m. vi kan regne med søknader her. Av de gjennomsnittlig ca 32 barna som er 11 og 12 måneder vil de aller fleste foreldre ta ut 12 måneders permisjon med 80% lønn eller spe på med ferie, besteforeldre og hva som måtte være. Her vil også et lite mindretall søke plass. Anslagsvis under 5 plasser totalt. (Det er en diskusjon om det er ønskelig at så små barn går i barnehage. Det vil ikke vi ta stilling til, men overlate til foreldrene å vurdere ut fra deres totalsituasjon)

Rødt er svært glade for at flertallet i oppvekstkomiteen mente at det skulle være et mål for Nesodden at alle skulle få plass fra fylte 1. år Det tar tak i den aller største utfordringen. Vi synes likevel det er for snevert i forhold til foreldrenes behov.

Rødt vil holde fast på tidligere vedtak og foreslå:
Det er et mål for Nesodden kommune at alle som søker om det skal få barnehageplass når behovet oppstår, fortrinnsvis i nærmiljøet.

Nesodden Rødt
Geir Christensen

No comments: