Tuesday, August 26, 2014

Lærerstreiken: AMTAs kortslutning

Som politiker blander man seg ikke inn i en streik før det er absolutt nødvendig – skriver AMTA som kommentar til debatten om kommunestyrets holdning i lærerstreiken. Stort galere kan ikke utgangspunktet være.
Politikerne vi snakker om her er arbeidsgiverne til lærerne som er i streik. Vi er den ene parten i konflikten. Å la være å blande seg inn er dessverre umulig. Det er oss lærerne streiker mot.
Kommunestyret har valgt ordfører Sandberg til å representere oss i KS møtet som diskuterer KS (Kommunenes sentralforbund) sine tariffkrav. Hun er altså en av dem som har utformet kravene lærerne nå streiker mot.

Kommunen stemmer også over om den godtar tariffresultatet. Øverste myndighet er kommunestyret, men så langt har Sandberg nektet å opplyse hva kommunen har stemt. Demokratisk? Hun er en av dem som representerer Nesodden i forhold til valg i KS. KS sitt styre består nesten bare av partipolitikere og er partipolitisk sammensatt.
Å si at politikere ikke skal blande seg inn i konflikten blir i praksis et krav om at arbeidsgiversiden ikke skal moderere kravene sine. Det er et merkelig standpunkt for en avis. Ville det ikke være et urimelig lederkrav i AMTA at medieeierne ikke skal foreta seg noe neste gang Journalistlaget er i konflikt?
Tariffoppgjøret for lærerne og andre kommuneansatte er politisk styrt fra A til Å på arbeidsgiversiden. Tidligere diskuterte formannskapet på Nesodden KS sitt debattopplegg før tarifforhandlingene. Det ble orientert om resultatet. Nå har jeg ikke registrert at saken har vært satt til behandling noe sted. Kommunens standpunkter blir utformet på bakrommet, utenfor de besluttende organene. Det er ikke nytt at Høyre og AP gjør avtaler på bakrommet uten å ta dem til offentlig debatt. Det er også en politisk tradisjon i noen partier å gjemme seg bort når de tar kontroversielle standpunkter, og å late som de ikke har noe med saken å gjøre.
Det er merkelig av en avis å forsvare en slik oppførsel. Jeg hadde forventet at også AMTA krevde åpenhet.
I KS er det stor uenighet.  Ordføreren i Stavanger(H) har gått offentlig ut å bedt KS besinne seg. Kommunestyret i Trondheim har vedtatt å be KS trekke kravene til arbeidstidsavtale. Det er to av de tre største kommunene innen forhandlingsområdet. Nesoddens høyreflertall, med Sandberg i spissen, er derimot lojale mot KS sin aggressive linje.

Geir Christensen
Rødt

No comments: