Tuesday, September 8, 2015

Øyeblikkelig hjelp – Nesodden?

Professor i almenmedisin Bjørgulf Claussen
Lokalt har fastlege Asbjørn Grini engasjert seg mot å etablere øyeblikkelig hjelp på Nesoddtunet. Han argumenter rundt faglige spørsmål og fortjener seriøse svar. Han har brukt svært tunge KOLS-pasienter som eksempel på hva som håndteres bedre på en større avdeling. Vi har forelagt debatten for professor i almenmedisin Bjørgulf Claussen. Her er svaret:

Utgangspunktet til Grini er at samhandlingsreformen dytter et tungt ansvar over på kommunene, og at utskrivningspolitikken på sykehusene er så tøff at kommunene kan bli sittende med ansvar for pasienter de ikke takler. Det er en bekymring vi deler, og vi er på lag med Grini når grensene skal settes for hvor syke pasienter en kommune skal ta ansvaret for.

Det forandrer ikke på det faktum at pasienter utskrevet på sykehus blir sendt hjem til egen bolig eller til Nesoddtunet for oppfølging når de er ferdig utredet på sykehus. Lederen for sykehjemmet sier de nå har en del lettere KOLS-pasienter, men at de er forberedt på å få pasienter som trenger pustemaskin. I så fall får de utstyr med seg fra Ahus som Nesoddtunet kan bruke inntil de får skaffet eget.

En typisk utskrevet KOLS-pasient får hjelp av pårørende med medisiner og surstoffapparat. Dersom man ikke har pårørende, eller de trenger avlastning, er innleggelse på lokal øyeblikkelig hjelp naturlig.

Hvis tilstanden forverrer seg, må hjemmeboende KOLS-pasienter oppsøke fastlege eller legevakt, som jo på dagtid er fastleger, for å bli henvist til øyeblikkelig hjelp drevet av kommunen eller innlegges på sykehus. Her er det svært viktig at våre lokale leger er godt trent og kjenner pasientene godt.

Har du pusteproblemer, er en biltur til Ski før du blir undersøkt ofte både farlig og angstfremkallende. Er det i tillegg en omvei fordi du må raskt på sykehus, kan følgene bli store. God lokal håndtering og godt trenede lokale fastleger/legevaktleger er altså her svært sentralt. For oss er det viktigere enn at vi lokalt skal kunne håndtere svært syke pasienter. Kravene vi utsettes for er å ta imot sykehuspasienter tilsvarende 2,2 sengeplasser.

Vi kan i stor grad velge/avtale med Ahus hva slags pasienter dette skal være. For oss er det ikke viktig å få et mest mulig avansert B-sykehus, men å få gode og klare avtaler slik at de som trenger avansert behandling, får det på ordentlig sykehus og de som er i kommunen får en god oppfølging når tilstander forverrer seg eller de trenger hjelp. Kort vei for pårørende er også svært viktig.


No comments: