Sunday, December 20, 2015

En bønn til MDG: Vær med å gi Nesoddtunet nytt kjøkken

Vi ser mattilbudet som en integrert del av det medisinske tilbudet på Nesoddtunet. Nesoddtunet får inn en rekke pasienter med behov for ulike typer dietter. I tillegg er underernæring et stort problem. Da betyr det all verden å ha kort vei til et kjøkken som kan spesiallage noe som vekker matlysten hos enkeltpasienter. 

Forsøket fra AP og Høyre om å erstatte kjøkkent med posemat vekket sterk harme blant beboere, hos Eldrerådet, Nesoddtunets venner, fagforeningene og ellers på Nesodden. Det føyer seg inn i rekken av av politiske grep som har medført at våre lokale makthavere i AP og Høyre har mistet støtte. I siste valg fikk de godt under halvparten av stemmene. De regjerer fortsatt da de av valgtekniske årsaker  har et flertall på 1 i kommunestyret. De vet de sitter utsatt til og ikke kan provosere sine velgere mye mer før de spiller seg selv ut av makta. Derfor kom det en liten retrett i kommunestyret 17 desember.

Øyvind Solum forstår ikke hvorfor han møter sinne for partiet sin håndtering av kjøkkenet de er med på å få vekk fra Nesoddtunet. Vi har stemt mot nedleggelse i alle utvalg sier han. Og så ser han bort fra at han forhandlet bort partiets politikk i budsjettavtale med AP og Høyre. Der støttet MDG Høyres og Aps løp for å nedlegge kjøkkenet og sette maten ut på anbud.

Når Solum i AMTA 17. desember tar æren for den lille retretten,  snakker han mot bedre vitende. MDG solgte sitt standpunkt mot å få være med ved de mektiges bord og ble en av partiene som måtte tvinges til retrett. Å ta æren for andres innsats er ufint, og alle de som har stått på for å redde fortsatt kjøkkendrift på  Nesoddtunet fortjener en unnskyldning.
«Retretten» innebærer sentralkjøkken et sted på Nesodden, men ikke på Nesoddtunet. (Erik Adland sa i kommunestyret at Nesoddtunet var uaktuelt som sted) Etter som vedtaket også forsinker nybygging og mattilsynet trur med stenging av nåværende kjøkken, kan vedtaket også innebære posemat om ikke lang tid. Her ble det igjen AP, H og MDG mot «røkla» i kommunestyret. Igjen blir MDG alibiet og støtdemper for AP og H sin politikk.

Vi utfordrer MDG til å snu og støtte kravet om

- nytt kjøkken på Nesoddtunet og
- få starte arbeidet så raskt som mulig. 
Med MDG på laget vil det koste AP og Høyre dyrt å utnytte sin ene stemmes overvekt til å ta fra Nesoddtunet eget kjøkken.

Nesodden Rødt
Geir Christensen

2 comments:

Geir Christensen said...

Jeg legger ut Solums innlegg i AMTA og mitt tilsvar her:

Nesoddtunet, Rødt og MDG
Geir Christensen gir seg ikke, men pumper ut det ene innlegget etter den andre. Ofte kan han ha gode poenger, men i omtalen av MDG og Nesoddtangen ser det ut til at han har gått seg fullstendig vill, eller at andre agendaer enn løsningene på Nesoddtunet overstyrer perspektivene på denne saken.

MDG stemte og jobbet for å unngå konkurranseutsettelse og nedleggelse av kommunalt produksjonskjøkken – i likhet med mange andre aktører, og hvor det først var uvisst om vi ville lykkes. Underveis uttaler både sentrale politikere i R og SV seg til Amta og påstår at de synes det er rart at ikke MDG er for kortreist mat og lokal løsning osv. Enda de vet at vi har jobbet for akkurat det. Jeg gned meg i øynene og trodde nesten ikke hva jeg leste. Og når det til slutt blir slik at det likevel blir vedtatt lokalt produksjonskjøkken, så snakker de samme om at MDG har snudd eller blitt tvunget til retrett. Enda de vet at det ikke er sant. MDG har ikke blitt tvunget til snu, for vi jobbet hele tiden for en annen løsning enn den som først så ut til å få flertall. At sentrale politikere fra SV og R sprer slike påstander gjør naturligvis andre forvirret om hva MDG faktisk har gjort og ment i saken.

Hadde de enda kritisert oss for å ikke klare å få gjennomslag, selv om det for så vidt sier seg selv at ingen får flertall for alle sakene de synes er viktige. Selv det hadde dermed vært en pussig ting å kritiseres for, men da hadde man i hvert fall ligget litt nærmere virkeligheten. Egentlig hadde det vært rart om flere partier hadde gått inn for et budsjett hvor MDG hadde fått gjennom alle sine saker, på tvers av andre partiers prioriteringer, men la gå, vi er gjerne med på en ambisjon om et helgrønt budsjett en gang i framtiden. Her og nå er vi glade for at vi i hvert fall får gjennom en god del saker, og vi er glade for at Ap og H ville revurdere standpunktet i kjøkken-saken, og viste vilje og evne til å tenke nytt.

Når jeg så i et innlegg prøver å oppklare «misforståelsen» om at MDG har snudd osv., og forklarer det som er MDGs holdning, og forteller at vi også har jobbet for å beholde kommunalt produksjonskjøkken, så klarer Christensen å vri det til at vi tar æren for andres kamp, og at jeg bør komme med unnskyldning! Saken er jo at jeg har måttet oppklare noe av blant annet Christensens feilinfo. Så får altså Christensen dette til noe som skal trekkes i søla, som når han skriver dette i Amta:

«Når Solum i Amta 17. desember tar æren for den lille retretten, snakker han mot bedre vitende. MDG solgte sitt standpunkt mot å få være med ved de mektiges bord og ble en av partiene som måtte tvinges til retrett. Å ta æren for andres innsats er ufint, og alle de som har stått på for å redde fortsatt kjøkkendrift på Nesoddtunet fortjener en unnskyldning.»

Her kan de se ut som politikken for Christensen har gått over til politisk spill, og om å sverte de man for tiden velger å anse som politiske motstandere. Forhåpentligvis handler det bare om at Christensens verdensbilde gjør at han ikke ser klart. Uansett er det en trist utvikling, som ikke akkurat letter arbeidet med å finne best mulig løsninger for Nesodden og Nesoddens befolkning, eller rekruttere nye inn i lokalpolitikken. Politikk handler i stor grad om forskjellige prioriteringer av knappe midler, men det kan også handle om ulike mål for samfunnsutviklingen. Frisk debatt om det er bra. Men når man framstiller andres ståsted på måter som blir helt ugjenkjennelig fra realitetene, så skaper man bare forvirring. Det blir en undergraving av lokaldemokratiet, siden folk som ikke var til stede ikke kan vite hva som virkelig har skjedd, noe som dermed gjør at man tar standpunkt til en sak på feil grunnlag. En slik «debattform» kan også gjøre at andre gir opp dialogen, siden det ikke ser ut til å være vilje til å forstå hverandre eller behandle hverandre med en viss rimelighet og saklighet.

Øyvind Solum, Nesodden MDG





Geir Christensen said...

Mitt svar:

Blir det kjøkken på Nesoddtunet?

Kjære Øyvind Solum

I AMTA 22. desember utfordrer jeg MDG til å snu og støtte kravet om
■ nytt kjøkken på Nesoddtunet og
■ få starte arbeidet så raskt som mulig.
Uten MDG på laget vil det koste AP og Høyre dyrt å utnytte sin ene stemmes overvekt til å ta fra Nesoddtunet eget kjøkken.

I ditt innlegg 4. Januar svarer du ikke på dette, men kommer med mange beskyldninger isteden, uten at jeg kan se at du tar meg i en eneste faktafeil.

Er det feil at MDG inngikk budsjettforlik med AP om å legge matproduksjonen ut på anbud?

Er det feil at MDG sammen med AP og Høyre stemte mot rådmannens innstilling om å bygge nytt kjøkken på Nesoddtunet?

Politikk handler ikke om hva du sier eller egentlig mener, det handler om hva du gjør. Med håp om svar på spørsmålene ovenfor.

Geir christensen Rødt