Saturday, October 29, 2016

Ordførerens nye krav til overskudd


Ordfører Sandberg prøver i leserbrev lagt ut 28/10 å forklare de sterke kuttene i budsjettet for 2017.
Kommunestyret la etter aktivt arbeid fra bl.a. Arbeiderpartiet inn kravet om 36 millioner i overskudd ut fra framtidsfrykt.
Budsjettet for 2014 hadde 8 millioner i overskudd, 2015 hadde 10 millioner mens 2017 skal ha 36 millioner.
Kravet om økt overskudd er hele forskjellen. Med samme krav til overskudd som før ville vi diskutert kutt på 1 til 3 millioner – ikke 29 millioner. Uten dette påfunnet hadde vi stått overfor den letteste budsjettøvelsen på mange mange år.
Er kuttene en god forberedelse på dårligere tider?

Dekke utgifter i framtiden?
Sandberg skriver: Den trengs for at kommunen skal evne å møte helt nødvendige kommende utgifter, særlig innen pleie, helse og omsorg.
Vi skal altså redusere voksentettheten i barnehager og skoler, nedlegge Nesoddtangen gård og redusere arbeidet med utsatt ungdom til nesten ingen ting for å kunne dekke utgifter til pleie helse- og omsorg i framtiden?
Kan ordfører forklare hvorfor dette «sjakktrekket» gir bedre evne til å klare fremtidige utgifter. Vil vi ikke med slike tiltak måtte bygge 10 isteden for 3 hardbrukshus i løpet av få år. Blir det billigere?

Lånegjelden
Voksende lånegjeld er den andre begrunnelsen. Det vi skal låne store penger til er å bygge omsorgsboliger. Disse skal leies ut. Er det et risikabelt lån? Vil ikke avdrag og renter av lånet betales av beboerne – og vel så det? De boligene kommunen har går med store overskudd. Dessverre subsidierer bl.a. husleie fra kommunalt tildelte boliger driftsbudsjett. Bygging av boliger for utleie er big bussines. Mener ordfører at prosjektene Nesodden setter i gang er så dyre at det er risiko for å tape penger på dem?

Er norsk økonomi i nedgang?
Sandberg skriver at norsk økonomi er i nedgang. Det står i motstrid til Statistisk Sentralbyrå (Økonomiske analyser 4/16) sin vurdering: «Samlet sett anslår vi at veksten i BNP Fastlandsnorge
som årsgjennomsnitt blir på 0,9 prosent i år, og litt over 2 prosent i de tre påfølgende årene. Gitt en trendvekst for fastlandsøkonomien på 2 prosent impliserer altså dette at vi kommer inn i en forsiktig konjunkturoppgang fra og med 2017.»
Hvor har ordfører sin påstand fra?

Samlet sett er hennes begrunnelse for det sterke angrepet på de mest utsatte gruppene på Nesodden og raseringen av forebyggende arbeid syltynne. I virkeligheten går hun i spissen for en omfordeling fra fattig til rik.


Mørke skyer over internasjonal økonomi?
Det Sandberg ikke skriver om – faren for internasjonale nedgangstider og økonomisk krise – er den virkelige trusselen. Økende arbeidsløshet – slik store deler av Europa har fått – vil redusere kommunens skatteinntekter dramatisk. Skal vi forberede oss på det må vi utvikle dugnadsånden og samarbeidet med frivilligheten. Da må vi ikke nedlegge frivilligsentralen og kutte i støtten til Velforbundet, men utvikle samarbeidet med disse.
Isteden for å gripe fatt i de virkelige utfordringene går her AP som vanlig sammen med Høyre om et brutalt angrep på de mest utsattte gruppene på Nesodden. Det er helt tradisjonell Høyrepolitikk.

Geir Christensen
Rødt

No comments: