Tuesday, January 30, 2018

Kurderne trenger støtte nå? Vil kommunestyret følge opp?



I morgen skal kommunestyret behandle et forslag om bevilgning på kr 20 000,- til et idrettsprosjekt i syrisk Kurdistan.
Det bor etter hvert en del kurdiske flyktninger på Nesodden, også kurdere fra Nordsyria. For kurderne i Syria topper ting seg nå igjen med Tyrkias angrep de siste ukene. Det er også ilustrerende for Vestens dobbeltmoral. Her risikerer NATO-landet Tyrkia å angripe også de amerikanske styrkene som er utplasert i syrisk Kurdistan.
Kurderne – en folkegruppe på adskillige titalls millioner - har en historie fylt med overgrep av utenlandske makter og sjåvinistiske flertallsgrupper. I Tyrkia er det adskillig verre å kalle seg kurder en det noen gang har vært å stå fram som same i Norge. I Stormaktsoppdelingen etter 1. verdenskrig ble de sviktet av alle stormakter. Og nå igjen blir de forsøkt brukt som brikke i storpolitiske spill. Først ved harde angrep fra IS, som i deres område skulle etablere sitt Kalifat. Kurderne var de første som klarte å stoppe IS sin offensiv for noen år siden, nettopp i Kobane. Nå blir de forsøkt utslettet av Tyrkia, som frykter større vansker med å undertrykke sin egen kurdiske befolkning. De blir forsøkt brukt i USAs spill for å dele opp og ødelegge Syria, uten synderlig hell og løper stor fare for angrep fra Assad. Det er bakgrunnen for forslaget Rødt har framsatt til kommunestyremøtet i morgen.
Av alle parter i Syriakonflikten tror jeg en av de få kreftene som ikke er særlig omstridt å støtte er de kurdiske selvstyremyndighetene. Deres enkle mål er indre selvstyre og likebehandling av alle etniske og religiøse grupper. En symbolsk støtte oppe i dette kaoset er viktig. Det er en liten, men ikke ubetydelig håndsrekning i en svært truende tid.
Jeg ser ordfører lanserer et prinsipp om at vi bare skal bidra til TV-aksjonen årlig. Det er i tilfelle nytt. Det er riktig at kommunestyret har vært restriktivt i forhold til denne typen søknader, men vi har flere ganger, når en spesiell situasjon har oppstått, gitt bevilgninger til aktuelle prosjekter. Det må selvfølgelig gjøres med stort måtehold. Rødt har derfor vært svært forsiktige med slike forslag. Jeg tror det er 7 år siden sist vi fremmet et forslag av denne typen. Men jeg mener faktisk at det må være åpning for noe mer enn TV-aksjonen når det er helt særskilte situasjoner. Det er en slik særskilt situasjon i kurdisk Syria nå.

No comments: