Saturday, January 6, 2018

En stor takk – og et ønske for 2018

Gjesteblogger:  Geir Brandstadmoen 

Jeg vil først rette en stor takk til Henrik Domino, samt til Bluma Selina Cornett fra Grønn Ungdom for deres engasjement og gode leserinnlegg i Amta vedrørende dyrehelse.
Dominos engasjement mot pelsdyrnæringen er prisverdig, for det er en skam at det fortsatt er politisk flertall for at denne næringen skal få fortsette i Norge. Dyr som er skapt for å leve i det fri tilbringer hele livet i trange bur for å tilfredsstille en privilegert klasse som fortsatt innehar det middelalderske synet at det å kle seg i døde dyrs pels får dem til å virke fornemme. Det er ikke mulig å ta mer feil.
Om det bare er et uopplyst og egoistisk mindretall som ikler seg pels, så er situasjonen en annen når det gjelder kjøtt. Folk flest spiser mye kjøtt, og er stort sett mest opptatt av hvor billig det er mulig å finne kjøttdeig. Det er en holdning som er like snever som den pelsentusiastene har, men den gjør i praksis større skade fordi antall dyr som pines i industrialisert dyreproduksjon er så mye større.
Mitt ønske for 2018 er at så mange som mulig vil åpne øynene og redusere forbruket av kjøtt så mye som mulig. 
Ingen behøver å være fanatiske, det er mange trinn mellom det overforbruket som er i dag og det å være vegetarianer – og hvert eneste trinn i riktig retning vil ha stor betydning. Og det beste av alt er at det ikke engang er noe offer lenger. Utvalget av vegetarmat er større og bedre enn noensinne, og prisene konkurransedyktige.
Så kos deg gjerne med ribbe eller pinnekjøtt på juleaften, og så håper jeg du er villig til å ta et skritt mot en kjøttfri tilværelse i 2018 – til glede for dyrene, miljøet, egen helse og de som kommer etter oss.

Geir Brandstadmoen

No comments: