Thursday, August 23, 2018

Kamp mot barnefattigdom

 Interpellasjon til kommunestyremøtet 5. september:

I rapport til kommunestyret i sak 145/17 om økonomisk sosialhjelp skriver NAV:  «Brukere som er i full jobb samtidig som de blir avhengig av økonomisk sosialhjelp blir anbefalt å flytte til kommuner med rimeligere boutgifter slik at de har mulighet til å bli økonomisk selvhjulpne». 

At en slik "anbefaling" til mennesker i en vanskelig situasjon er hjerteløs, er en ting. NAV mener altså at familier skal rykkes opp med rot, fra sitt miljø, venner, omgangskrets, skole, barnehage her på Nesodden, for at Nesodden kommune skal kunne spare noen kroner. Men å hjelpe mennesker i en vanskelig økonomisk situasjon til å bli selvhjulpne, gjør man ikke ved å gjøre livssituasjonen enda vondere for dem. Det gjør man ved å bidra til at de igjen får en akseptabel økonomisk situasjon. En ting er det uakseptable i at arbeid ikke finansierer livsopphold lenger. Det beror på et stadig mer løst arbeidsmarked med arbeidsvilkår som ikke hadde blitt akseptert for noen år siden får lov til å florere og utvikle seg. Det kan ikke politikere og administrasjon på Nesodden endre - på kort sikt. Også de fattigdomsfremmende, meget lave satsene for sosiale ytelser krever en nasjonal innsats. Da trengs det en regjering som ikke gir til de rike ved å ta fra de fattige. Men det NAV på Nesodden KAN gjøre noe med, er det uforståelige og dypt urettferdige systemet som tillater å trekke barnetrygden fra når det gis sosiale ytelser som er elendige fra før av. Det er disse lave satsene som fører mennesker i en vanskelig situasjon inn i en vond sirkel. Mottagerne av økonomisk sosialhjelp trenger bistand til å gjenoppbygge en verdig livssituasjon, og det gjør ikke NAV ved å legge sten til byrden. Tvert imot.

Denne måten å behandle mennesker i en vanskelig livssituasjon på, er gjeldende politikk, dersom kommunestyret ikke gir klar instruks om at slik skal ikke våre innbyggere behandles.

Denne praksisen kan bare endres ved at kommunestyret gir klar instruks om hvordan slike saker skal behandles. Det er på denne bakgrunn Rødt og SV fremmer følgende vedtaksforslag: 

Kommunestyret viser til NAV sin rapport, hvor det står:   «Brukere som er i full jobb, samtidig som de blir avhengig av økonomisk sosialhjelp, blir anbefalt å flytte til kommuner med rimeligere boutgifter slik at de har mulighet til å bli økonomisk selvhjulpne». Vi finner et slikt menneskesyn opprørende. Det dreier seg om familier, som forventes å skulle rives opp fra sosiale nettverk, skole- og barnehagemiljø med mer. Dette dreier seg om mennesker, mens NAV Nesodden tydeligvis utelukkende tenker på å spare noen kroner. Kommunestyret ber derfor NAV om å finne løsninger på ovennevnte spørsmål uten at noen må flytte ut av kommunen. 

I beregningsgrunnlaget for sosialhjelp skal barnetrygd i fremtiden ikke regnes inn, dette legges inn i kommunebudsjettene fra og med budsjettet for 2019.

Rødt og SV ved 

Claudia Behrens og Kjellaug Myhre


No comments: