Monday, June 10, 2019

Innsigelsene mot kommuneplanen - hva står det egentlig om?


Kommunestyregruppa til Rødt har sendt følgende innspill til Fylkesutvalget:

Innspill vedrørende innsigelse til Nesodden sin kommuneplan.


Innsigelsen handler formelt sett om vekstfordeling. Vi mener dette må sees i sammenheng med omfanget av utbygging som planlegges på Nesodden.

Planlagt utbygging

Adimistrasjonen skriver:
«Boligprognosen er per 16.05.18. Dette er skjønnsmessig vurdering om når kjente boligprosjekter kan
antas å være ferdigstilt. Jo lengre frem i tid, jo større usikkerhet er det knyttet til realisering.
Hovedformålet med prognosen er å skaffe en oversikt over forventet befolkningsvekst, spesielt med
sikte på kretsbelastning for barnehage, skole og andre strukturforhold.»

Forventet boligbygging




















År 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 senere sum
Totalt 146 151 192 258 220 483 562 458 374 2844
I Myklerud 30 84 47 39 63 278 297 284 185 1307

Myklerud er skolekretsen på Fagerstrand
Disse prognosene bygger på at det foreligger godkjente reguleringsplaner som gir plass til over 3000 boliger, og at det er reguleringsplaner som gir plass til over 2000 boliger under arbeid. En svært stor del av dette ligger i områder utenfor Tangen. Under behandlingen av kommuneplanen ble det ikke flertall for noen av forslagene om å ta ut reguleringsplaner under arbeid.
Dette innebærer en formidabel vekst. Det er stor lokal motstand i befolkningen mot så omfattende utbygging og er hovedårsaken til at et stort mindretall (13 av 31) stemte mot kommuneplanen som helhet.

80% regel passer ikke Nesodden

Det er stor enighet om at 80% regelen, som tilsier tett utbygging rundt det sentrale trafikknutepunktet, er uhensiktsmessig for Nesodden kommune. Vårt trafikknutepunkt ligger på Nesoddspissen helt nord i kommunen med sjø på tre kanter av terminalen.
I foreliggende kommuneplan er det store avvik fra intensjonene i utbyggingsmønsteret. Sentrum i det vedtatte utbyggingsområdet Tangen er i Skoklefallskogen, langt fra trafikknutepunktet. Området sogner til diverse bussholdeplasser.
Tradisjonelt har utbygging på Nesodden vært rundt de to hovedveiene. Det fungerer miljømessig godt med stor kollektivtrafikk.

Vi ønsker i likhet med øvrige partier forhandlinger om en annen tilpassing til utbyggingsplaner enn det som er forutsetningen i fylkesplanen. Vår forutsetning er at intensjonene i forhold til miljøtenkingen taes var på.

Fagerstrand som brekkstang for stor vekst

Vi støtter innsigelsene mot den foreslåtte fordelingen på 40(45)% Tangen, 40(35)% Fagerstrand og 20% resten. Vi oppfatter kommuneplanen og vekstfordeling i den som et forsøk på å legge til rette for vekst langt ut over det som Nesodden er tiltenkt i Fylkesplanen. Nesodden er en geografisk liten kommune med mye unik natur å ta vare på. Vi er en tettbygd kommune i norsk sammenheng. Vårt primære behov, som en av Norges kommuner med størst utpendling, er arbeidsplasser.

Betydningen av innsigelsene

Dersom innsigelsene blir tatt til følge forutsetter vi at kommuneplanen for Nesodden taes til ny behandling. I en ny plan med neddempet boligvekst vil det også være behov for en annen vekstfordeling. Fagerstrand vil være en del av denne vurderingen. Det oppfatter vi som forhandlinger om spørsmål som har mindre dramatiske konsekvenser.

Kjellaug Myhre
Geir Christensen
kommunestyremedlemmer
Rødt


No comments: