Wednesday, September 4, 2019

Profittfri velferd



Rødt vil sette en stopper for at skattepenger som er satt av til velferd skaper milliardformuer hos noen få private eiere – velferdsprofitørene. Vi mener at det er feil å finansiere store konserners private profitt gjennom felleskapets penger.

Velferd er ikke det samme som fabrikk

Vi vil ikke ha profittstyrt velferd fordi prinsippet om å maksimere profitt kommer i motsetning til prinsippet om å bruke alle tilgjengelige ressurser for å yte det beste for målgruppen velferden retter seg mot.

Kommersielle barnehager finansieres av fellesskapets penger og da blir det feil at kapitalsterke investorer skal kunne bruke fellesressurser i sine intrikate finanskonstruksjoner for å maksimere sin avkastning.

Det er nettopp dette som gjør at kommersielle og ikkekommersielle barnehager «konkurrerer på ulike premisser». Konkurransen blir ikke om kvalitet, men om finansielle muskler. De ikke-kommersielle private barnehagene taper i denne skeive konkurransen.

En velferdsprofittør forsvarer seg

Eieren av en av de største barnehagekonsernene – Sævareid – angriper Rødt sitt syn. Hun er styreleder i Nesoddens eneste kommersielle barnehage – Fagerstrand FUS - og ca 200 andre barnehager. Hun bestemmer hva Fagerstrand FUS skal bruke penger på

Sævareid representerer ikke de private barnehagene, men de kommersielle som fortrenger mange private ideelle. Hun driver business. Det er ikke noe galt med det, det er galt å late som noe annet. Rødt mener at velferd ikke skal være business. Velferd hører til de primære tjenester som staten skal yte til sine innbyggerne, finansiert av vår felles kasse.

Profitt, utbytte eller avkastning?

Konsernleder Sævareid vil overbevise oss om at det ikke blir tatt ut utbytte av årsresultatet i hennes konsern. Det kan godt være riktig regnskapsteknisk. Allikevel har man mange ganger påpekt at det finnes utallige andre måter å trekke ut profitt på. Det er en svært krevende jobb å gå slike konglomerater etter sømmene for å finne ut om det ble tatt ut skjult utbytte ved salg, overføringer, flytting av penger eller annen spekulasjon.

Styrehonorar er en av mange måter å ta ut penger på. I SFR Holdning AS ble det utbetalt 8.880.250 kr til styrehonorar. Styrene i alle Sævareids selskaper, består av henne selv og nære familiemedlemmer.

Lokale tap

Fagerstrand FUS står i oppført med en egenkapital på nesten 11 millioner. Disse pengene har stått på en konto i konsernet hvor all kapital fra de ca 200 barnehagene har vært samlet. Å disponere det som i realiteten er et rentefritt lån på antakelig milliarder tilsammen, er en økonomisk fordel for eierne som ikke er ubetydelig. Etter omfattende kritikk bl.a. i Aftenposten, ble pengene tilbakeført til den enkelte barnehage nylig samtidig med at det ble registrert flere hundre nye selskaper. Hva de nye konstruksjonene innebærer av finansakrobatikk vil framtiden vise.

Hvordan klarer Fagerstrand FUS å spare seg opp millioner i egenkapital? Vi vet ikke, men gjorde en enkel sjekk på hva lønnskostnadene er sammenlignet med den kommunale barnehagen på Fagerstrand. Lønnskostnadene er slik

Sted                                 brutto til lønn           barn         pr barn
Fagerstrand barnehage  14,829 mil                94            157 755
Fagerstrand FUS               8,705 mil                64            136 026
Forskjell pr barn:                                                                21 729

Om det betyr at lønnsnivået er lavere, det er færre ansatte pr. barn eller andre forklaringer vet vi ikke. Vi vet at FUS ikke har faste avdelinger som ellers er vanlig, men bare storbarn- og småbarnbaser. Det kan gjøre det mulig å telle ansatte pr. barn mer «kreativt» enn det andre barnehager gjør.

Uansett er det fantastisk innsats fra de ansatte å få til så god kvalitet. Vi setter pris på det arbeidet som gjøres i denne barnehagen av alle de ansatte og tilbudet som barna får der!
Det er hvor mellomlegget blir av, vi setter spørsmålstegn ved.

Hvis det er riktig at Sævareid ikke bruker FUS barnehagene til sin egen berikelse, kan hun da forklare oss hvorfor hun bruker tid på å drive ca 200 barnehager isteden for en?

Kan Sævareid forsikre oss at hun ikke i et gitt øyeblikk velger å selge hele FUS barnehagekonsernet til et utenlandsk eller multinasjonalt selskap?

Barnehagesektoren ville stå seg på å slippe finansakrobater.

No comments: