Tuesday, May 7, 2024

Sensuren i Rødt

























Rødt har nesten ingen interne debattkanaler. En facbookdebattliste kalt «Aktiv i Rødt» er nesten den eneste. Rommet for å ta opp debatt og stille kritiske spørsmål til ledelsen er svært begrenset. Tre av de siste innleggene mine er avvist.

Det første var synspunkter på suspensjonene i Rød Ungdom og fordrivelsen av en rekke eldre medlemmer i Rødt. Det ble påstått å være en intern sak i Rød Ungdom og ikke lov for medlemmer av Rødt å diskutere. Mens påstandene til de som begikk maktovergrepene effektivt ble spredd i offentligheten.

De to siste var om Rødtledere sin angst for å kritisere sentrale APpolitikere for å være delaktig i terroren og folkemordet på Gaza. Det ble slettet med henvisning til at debatten om RUlederen (som innleggene i liten grad handlet om) skulle samles i en egen tråd. Der var flere innlegg med stygge angrep på RUlederen samlet først, og vi andre fikk tilbud om å skrive i kommentarfeltet langt nede i tråden.

Det er nødvendig for meg å ta oppgjør med den autoritære tendensen i Rødt til å undertykke det ledelsen oppfatter som «uønskede» synspunkter og den systematiske forfølgelsen av medlemmer med «uønskede» meninger.

Sosialisme nedenfra er for meg det grunnleggende arbeidet til Rødt. I prinsipprogrammet til Rødt står det: Hvis den reelle makta blir liggende hos noen få, tar det ikke lang tid før de vil bruke denne makta til å ivareta egne interesser. Det må etableres gode systemer for maktfordeling og maktkontroll, for eksempel ved rotasjon i verv og rett til å tilbakekalle representanter. “

Når jeg skrev dette kom sterke reaksjoner: «Sinna? kanskje fordi du høres ut som et gufs fra fortida. Tilbakekalle representanter ? Wtf! Har friskt i minne AKP-menn som «bestemte» skjebnen til dyktige damer som ville noe for 40 år siden. Til info: dropp det! Det er blitt prøvd før!»

Det er en naturlig reaksjon for de som ønsker en effektiv kampanjeorganisasjon med en «handlekraftig» ledelse som kan bytte meninger ettersom vinden blåser i opponionen. Slik driftes jo de fleste partier.

For de av oss som ønsker «sosialisme nedenfra» er det nødvendig med en organisasjon med godt indre liv og hvor medlemmene ikke oppfattes som brikker. Og hvor vi har felles mål og oppgaver som ligger fast.

Vi trenger en bred debatt om medlemsdemokrati og organisiering. Klarer vi ikke «styring nedenfra» internt i Rødt har vi ingen mulighet til å bidra til noen sosialistisk stat styrt nedenfra.

Geir Christensen



3 comments:

Anonymous said...

Hei
Er det mulig å få lov til å dele disse ordene på FB. Spør fordi det er uhyre viktig det du bringer til torgs.

Mvh
Trine
(Tidligere medlem av Rødt)

Geir Christensen said...

Ja

Anonymous said...

Hei du siterer meg, jeg refererte i et facebookinnlegg til kritikken av våre folk på tinget og «mulighet for å tilbakekalle dem.» Vennligst bare slutt med dette.. Disse våre representanter er alle valgt av oss som har stemt. Fint om alle i Rødt inkl. du innser at demokrati kan også være greit.