Sunday, September 8, 2024

En politisk happening å lære av

 PTB (Parti du Travail de Belgiuqe)   skiller seg vesentlig fra Rødt. Ikke bare er det sterkere i valg (10% i juni). De jobber også langt mer allsidig. Manifiesta – deres årlige festival forklarer mye. Her samles mange tusen mennesker til politisk debatt, musikk og moro.  Over 300 arrangementer avvikles i løpet av to dager.  I sekretariatet ventet de opp mot 15000 deltakere i løpet av helgen.



















Jeg møtte Manifiesta på Brussel nord. Spesialtoget til Manifiesta i Ostende var i rute. Et av ca 10 tog som var satt opp fra alle retninger for å bringe folk til arrangementet. (I tillegg mange busser)

Arrangementene hadde stor spennvidde, fagforeningskamp, internasjonal solidaritet, helse, grønn politikk, kvinnekamp, bondepolitikk, vitenskap, kommunistisk teori osv.  En mengde musikere opptrer.  

Jeg synes tittelen: Bevæpning, vindmøller eller helsevesen – hvordan investere for framtiden?, hørtes spennende ut. Broderiverkstedet er nok ikke for meg. Her er noen inntrykk:













Redfox  organiserer ungdomsskoleelever. De har flere tusen medlemmer.  Palestinasolidaritet, antirasisme og solidaritet er stikkord for arbeidet i høst. 

Rødrever på Manifiesta

















Det var ca 200 med på sommerleiren i august og de har regelmessige workshops om marxisme, miljø osv.

























Comac (Change, organise, marxisme, aktivisme, creativite) har rundt 1500 medlemmer og er aktive over hele Belgia.  Organisasjonen er for studenter og videregåendeelever. De jobber nå mest med palestinasolidaritet. På universitetet i Liege har de fått gjennom akademisk boikott av Israel, forteller jenta som står på stand, men saken er ikke vunnet på alle universiteter.  Virksomheten er allsidig, studentkostnader og miljøspørsmål er andre hovedsaker.

I avdeling  for «syndicat» var en rekke fagforeninger tilstede med egne stand. Det var foredrag av typen:  Arbeiderklassen – nøkkelen til klimakampen, Hvordan fornyer du en fagforening? Og mer konkret om kampen metallarbeiderne fører osv

Skal vi ta tittelen på alvor så er kvinnene de mest blodtørstige. De var i alle fall i stort flertall på foredraget med tittelen «spis de rike».  Kanskje undertittelen forklarer mer: Klassekampen foregår på talerkenen. Fransken min er for dårlig til at jeg kan gjengi noe særlig, men temaet pirrer.



Det var en stor forsamling som hørte på Corbyn og fagforeningsledere fra Tyskland, Frankrike, Belgia og Kypros

















Litt kjendiser er det også her:  Datteren til Che, Aleide Guivara snakket om menneskerettigheter og fred.  Jeremy Corbyn snakker med  fagforeningsfolk om fredsarbeid. Et spennende tema som blir egen artikkel.

Da har jeg ikke skrevet et ord om musikkfestivalen og festlighetene, som kanskje var mesteparten av arrangementet. Kan leses om her:  https://manifiesta.be/fr

En annen  måte å jobbe på en det vi har i Rødt er tydelig:   Her mobiliseres folk for å sloss for egne interesser. Folkevalgtarbeid er bare et hjelpemiddel.  Men med folkelig mobilisering blir også valgresultatene bedre.

Geir Christensen

Ps:  Jeg fant mitt nye motto her:




No comments: