Friday, May 30, 2008

Privatiseringsminister Brustad bortforklarer

En MR-undersøkelse kan du få etter offentlig henvisning for 200 kroner etter syv uker eller øyeblikkelig hvis du betaler fullpris på kr 2000,- til et privat firma. Dette spør Alvestad helseminister Brustad om skal være slik. Brustad sitt svar (ØB 3 mai) høres på meg ut som en ren bortforklaring. "Det er ikke forenlig med intensjonen i de avtaler som er inngått, at tilbudet markedsføres slik"… skriver hun.
Er det markedsføringen eller virkeligheten som må endres? Virkeligheten for mange av oss er at du kan få offentlige helsetjenester etter å stå i lang kø, mens den samme tjenesten kan du få nesten øyeblikkelig dersom du kjøper tjenestene privat og betale selv. Så lenge det er slik vil selvfølgelig stadig flere av de som har råd velge private løsninger og komme først i køen. Realitetene blir kjent uansett om noen typer markedsføring ikke blir godtatt.
En enkel beslutning om at pasienter med medisinsk henvisning skal gå først i køen ville endre dette. Da ville helsefaglige prioriteringer bestemme hvem som kommer først, ikke lommeboka. Da ville ikke bare markedsføringen – men praksisen – til Capida Diagnostikk bli ulovlig. Da ville privatiseringen bremses hardt.
Hvorfor snakker Brustad om markedsføring istedenfor å ta tyren ved hornene? Er kanskje løftene fra Sorie-Moria om å stanse privatiseringen av helsenorge bare skuebrød?
Rødt Akershus
Geir Christensen

No comments: