Sunday, April 27, 2008

Forsatt god AFP?

Fortsatt god AFP – skriver Sverre Myrli (AP) om tarifforslaget som nå er ute til uravstemning. (ØB 9. april). For noen er det sant:
Personalsjefen kan gå av som ”AFP”-pensjonist ved 69 år og få en million ekstra i pensjonsutbetaling, på bekostning av kassadamen som går av ved 62
Det Myrli ber oss stemme ja til ved tariffoppgjøret er:
at AFP slutter å eksistere for alle som er født i 1963 og senere. De vil i stedet får en ”AFP” der de taper voldsomt på å gå av med tidligpensjon.
en ”AFP”-avtale som endrer karakter fra å være en tidligpensjonsordning for de som går før de er 67, til å bli en kollektiv tilleggspensjon for alle som er omfattet av en tariffavtale.
Mer detaljert:
at ”dagens 45-åringer vil få rundt 20 000 kroner mindre i året i pensjon hvis de slutter når de er 62 år” (Dagens Næringsliv 11. april, med tall fra departementet). Egentlig er tapet mye større fordi pensjonen ikke lenger økes i takt med lønnsutviklingen (32 000 mindre pr år for 75-åring)
å låse et pensjonsopplegg som betyr at alle fagorganiserte i bedrifter uten tariffavtale, må tjene minst 297 500 i dagens kroneverdi hvert år i 40 år for å kunne gå av med minstepensjon når de er 62 år. De som bare har jobbet i 37 år, må ha tjent gjennomsnittlit 321 600 hvert år. Det er bl.a. svært mange fagorganiserte i Hotell & Restaurant som jobber i bedrift uten tariffavtale. De kan bare se langt etter å gå av med tidligpensjon. Sosialkontoret er svaret til dem.
å låse fast hele det framtidige pensjonssystemet (ikke bare AFP) til bestemte forslag som Regjeringen la fram i et høringsnotat 28. januar. Innvendingene som kommer inn fra Pensjonistforbundet, funksjonshemmedes organisasjoner og et stort antall andre organisasjoner innen fristen 28. april, får da ingen betydning og kan kastes i søpla.
å loppe framtidas pensjonister for 300-400 milliarder ekstra i forhold til det pensjonsforliket som Stortinget vedtok i april 2007. Høringsnotatet fra 28. januar foreslår noen nye innstrammingstiltak slik at pensjonistene i 2010-2050 vil tape 400-500 milliarder i forhold til Stortingets vedtak. Av dette har Regjeringen nå lovet å gi tilbake 100 milliarder som del av meklingsforslaget. Bjarne Håkon Hanssen sier ikke hva han vil bruke de resterende 300-400 milliardene til. Siden han ikke snakker om dem: Har han tenkt å beholde dem?
Det som oppnås i meklingsforslaget er en overgangsordning for dem som er født før 1963. Likevel vil også de fleste av dem tape i forhold til dagens AFP-pensjonister. AFP-kampen er ikke en kamp for at de som er eldre enn 45 år, skal sikre seg selv og trekke stigen opp etter seg.
Rødt Akershus ber deg stemme NEI i uravstemningen!

Geir Christensen

No comments: