Det er ikke alltid at makta får det som den vil. Godt organiserte folkekrav vinner ofte fram. På Nesodden er det mange eksempler på det:
- Forsøket på å øke antallet barn i avdelingene i nesoddbarnehagene ble stoppet av en foreldreaksjon.
- Vi fikk hurtigbåten tilbake gjennom en sterk kampanje støttet bl.a. av Velforbundet.
- Støttekampanjen for Dar presset UDI til å snu og innvilge opphold.
- Konflikten rundt giftdumpingen
på Malmøykalven avslørte mye av maktspillet og har medført at
alle lignende prosjekter er stanset.
- Stilluføya forvant i havet
før den var ferdig tegnet.
- På landsplan har kapitalens
og det politiske flertallets ønske om å få Norge inn i EU blitt
stoppet av en godt organisert folkebevegelse.
Hvem har makt?
Utviklingen av Nesodden skjer ikke etter en plan som befolkningen på Nesodden har blitt enige om. Den styres av andre krefter. Utbyggingen styres av eiendomsspekulanter etter hvordan de ser for seg størst fortjeneste. Helsetilbudet styres av hvordan byråkratene i Helse Sør-Øst ser for seg billigst og – for dem – mest rasjonell drift. Hva befolkningen på Nesodden mener om legevakt spiller liten rolle når Helse Sør-Øst allierer seg med et lite politikerskikt lokalt. Folk har begynt å bruke begrepet ”Nesodden nedlegges” fordi minibanken forsvinner, lensmannskontoret, bankekspedisjonen og postkontoret legges ned osv. Hvem befolkningen vil ha til ordfører spiller ingen rolle når de som mener de vet best har flertallet i kommunestyret.
Et enstemmig Storting har sendt Norge inn i stadig flere kriger. Den store krigsmotstanden i befolkningen er nesten usynlig. Stortingspolitikerne gitt bort makt og til overnasjonale organisasjoner gjennom f.eks EØS-avtalen og WTO.
Dette er eksempler på at det formelle demokratiet ikke alltid uttrykker folkeviljen. De som har kontroll over kapitalen regjerer, og har mange tusen ganger større innflytelse enn den vanlige damen i gata. Dette er særdeles farlig nå i markedliberalismens tid. Alle samfunnsverdier blir forsøkt omgjort til spekulasjonsobjekter for internasjonal kapital. (Strøm og telenett, veier, helsevesen, skoler og barnehager, pensjoner, naturverdier.)
Rødt ønsker:
Rødt ønsker å bidra til å rive ned avstanden mellom de som styrer og folk flest. Vi ønsker å engasjere folk slik at demokrati ikke blir en floskel, men folkemakt i sin egentlige betydning. Det krever mye "usynlig" arbeid fra mange mennesker med forskjellig partipolitisk oppfatning.
Rødt ønsker å være en katalysator for organisering:
- Vi ønsker sterke sosiale bevegelser som kan sørge for kollektive løsninger som er gode for alle. Slik som å få tilbake døgnlegevakt og andre tilbud som er blitt sentralisert bort. Som utbygging av kollektivtrafikken og at kommunen ivaretar verdige sosiale forhold.
- Vi ønsker å bidra til sterkere fagforeninger som kan motstå forsøk på sosial dumping og sikre ryddige forhold i arbeidslivet
- Vi ønsker å bidra til å skape en slagkraftig miljøbevegelse a la Frognmarkas Venner, som kan bidra til å verne marka og kystområdene våre mot nedbygging.
- Vi ønsker sterke vel- og leieboerforeninger som kan ivareta gode naboskap
- Vi ønsker sterke foreninger som arbeider for internasjonal solidaritet og mot norsk krigspolitikk.
Vi studerer maktforholdene bak den offisielle fasaden og diskuterer hvordan vi kan bidra til endring.
Fra avmakt til motmakt: Du kan spille en rolle
Nesodden Rødt er i dag en altfor liten organisasjon til å kunne bistå mye med organisering. Vi klarer å være en tydelig opposisjon i kommunestyret og å bidra til å støtte en del av de initiativene som kommer nedenfra. Vi ønsker å bidra med mye mer, men vi er alt for få. Derfor ønsker vi deg med på laget. Hvilke hjertesaker har du? Hva opptar deg? Sammen står vi sterkere. Du inviteres til en uforpliktende diskusjon på
Tangenten mandag 26 august kl 19:00.
No comments:
Post a Comment