Monday, August 5, 2013

Tuppen og Lillemor krangler


Bestevennene, AP og Høyre på Nesodden, skal drive valgkamp. Da må de krangle litt.  Her truer AP med at Høyre i regjering vil bety mindre penger til kommunen og dårligere velferd, mens Høyre sier det ikke stemmer, at de vil bruke like mye på kommunene. (AMTA 29/7 m.m.)
Antakelig snakker ikke Høyre sant. Høyre vil omfordele slik at rike kommuner beholder mer og fattige, som Nesodden, får mindre.  Erna kuttet kraftig da hun var minister.   AP har ikke kuttet like mye, men har til gjengjeld overført nye oppgaver fra stat til kommune uten tilstrekkelig med penger, så velferdsoppgavene kommunen skal ta seg av er stadig hardere presset.  De er enige om at alle andre formål enn velferdsoppgavene kommunene ivaretar skal prioriteres.

Skal vi diskutere kommunens evne til å gi gode tilbud i barnehager, skoler, sykehjem, hjemmetjenester osv. så må vi utfordre stortingspartiene konkret.  Det viktigste bidraget til budsjettunderskudd i 2012 var samhandlings reformen. Kommunestyret vedtok enstemmig 7. februar
".......De økonomiske konsekvensene av samhandlings reformen for 2012 beregnes så langt som mulig. Underdekning kreves refundert av Staten. Rådmannen må ta med både direkte kostnader og indirekte kostnader som følge av at tilbud fra spesialisthelsetjenesten blir fjernet og overlatt til eventuell kommunal oppfølging."  
Følgende tilleggsforslag fra Rødt ble nedstemt av AP, Frp og Høyre:
Med utgangspunkt i dette bes ordfører henvende seg til regjering og partiene på Stortinget med krav om fullfinansiering av samhandlings reformen.»

Vedtaket tar jeg som en bekreftelse på at kommunen er påført store utgifter uten dekning gjennom samhandlings reformen. Når AP, Høyre og Frp nekter å gjøre dette til et politisk spørsmål overfor stortingspartiene kan det bare oppfattes som om de er så lojale mot sine moderpartier at de ikke vil ta en konflikt for å redde velferdstilbudene våre.

Er du redd for dårlige tilbud i kommunen?  Da er både Høyre AP og Frp fienden.

Geir Christensen
Rødt

No comments: